Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama potiče protok krvi do mozga i poboljšava njegove performanse tijekom zahtjevnih umnih zadataka.
Stručnjaci se slažu da bi dobiveni rezultati mogli značajno doprinijeti liječenju
demencije.
Nezasićene masne kiseline čine više od 60 posto lipida (masti) koji
su sastavni dio moždanih tkiva. Omega-3 masne kiseline imaju značajnu
ulogu u razvoju moždane kore, poboljšavaju sposobnost pamćenja i
razumijevanja, te stoga koriste učenicima u vrijeme polaganja ispita.
Nedovoljan unos omega-3 nezasićenih masnih kiselina pospješuje pojavu
zdravstvenih tegoba poput depresije i Alzheimerove bolesti.
Riba treba biti važan dio naše tjedne prehrane zbog važnih hranjivih
sastojaka kojima obiluje: uz lako probavljive bjelančevine bogata je
selenom, magnezijem, vitaminima B12 i B6, niacinom te omega 3 masnim
kiselinama. Samo 15 dag kuhane ribe podmiruje 50 posto naših dnevnih
potreba za bjelančevinama, vitaminom B12 i selenom i to sve u zanemarivo
malo kalorija.
K. R.