Istraživači Sveučilišta Alabama ustanovili su kako u jajašca morskih životinja najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, posebno jajašca oslića, lososa i morskog okunja.
Kavijar je termin za obrađena i posoljena jajašca.
“Klasificirali smo jajašca kao nedvojbene izvore omega-3 masnih
kiselina i dokazali kako se one pojavljuju u visokim koncentracijama kada su u
pitanju proučene vrste”, tvrdi José Luis Guil Guerrero, čelnik
istraživanja koje je proveo Odsjek prehrambene tehnologije Sveučilišta Alabama.
Do sada nutricijske dobrobiti ribljih jajašaca nisu bile istražene,
međutim, najnovije je istraživanje identificiralo najbogatije izvore: to su
jajašca lososa, morskog okunja, lignji, oslića, lokarde, sipe i atlantske
palamide.
Manjak omega-3 masnih kiselina može dovesti do srčanih bolesti,
dijabetesa, visokog krvnog tlaka, reproduktivnih poteškoća, pa čak i depresije.
Konzumacija ribljih jajašaca dokazano zadovoljava potrebu za dnevno
preporučenom količinom omege-3, osiguravajući optimalno
funkcioniranje organizma.
Guerrero i kolege su istražili petnaest vrsti ribljih jajašaca i
koncentrirali su se na razinu EPA i DHA kiselina. Zaključili smo kako ona
sadrže više od 30 posto dobrobitnih omega-3 masnih kiselina.
“Osim njihove nutricijske važnosti, također možemo iz jajašaca
izvući ulje koje je bogato polinezasićenim masnim kiselinama, te se mogu
koristiti kao dodaci prehrani jer sadrže veći udio omega-3 masnih kiselina nego
obična ulja, primjerice ulje lososa ili tune”, zaključio je voditelj
istraživanja.
K. Horvat