Te crvene dražesne kuglice najavljuju proljeće. Osim toga, vrlo su ukusno i osvježavajuće povrće.
U nas se jede gotovo isključivo lijep, crveni korijen, a lišće se nažalost baca, iako je kiselkasto i ukusno za pripremanje krem-juha.
Rotkvica je zanimljiv dodatak miješanim salatama, ukras mnogih jela, ali možete ju pripremiti kao salatu ako ju naribate na ploškice ili rezančiće. Začinite ju limunom i uljem ili nekim umakom od jednostavnog posoljenog kiselog mlijeka do složenijih kombinacija.
Rotkvice rado grickaju osobe koje se ne žele udebljati, dio su i dijeta za mršavljenje – poput mrkve mogu utažiti glad između obroka jer sadrže mnogo celuloze.
A to je jedna od balastnih tvari tj. vlakna o kojima se u posljednje vrijeme toliko pohvalno govori zbog povoljnog djelovanja na probavu. Imaju usto i prilično vrijednih tvari – pogledajte samo sadržaj vitamina C!
Tako 10 dag rotkvice sadrži:
34 mg kalcija
26 mg fosfora
0,02 mg karotena (provitamina A)
29 mg C vitamina
29 kalorija
K. R.