Hrana i recepti

Hrana i recepti

San vam ne ide na oči? Popijte sok od višnje

Ako se noću koprcate u krevetu, a ne pomažu ni šalica toplog mlijeka s medom ni aromalampica s uljem lavande, probajte u svoju dnevnu rutinu uključiti sok od višnje.

Za čvrst san bit će potrebne dvije čaše soka koje možete popiti kroz dan i na taj se način “obraniti” od pospanosti po danu i umora. Ujedno ćete imati više koncentracije i lakše ćete se usredotočiti na zadatke koje morate obavljati, tvrde stručnjaci.

Istraživači Sveučilišta Northumbria analizirali su kvalitetu sna 20 ispitanika, od kojih je jedna skupina dva puta dnevno dobila pola litre razrijeđenog soka od višnje (prvi napitak nakon buđenja, a drugi prije spavanja).

Osobe koje su pile sok od višnje bolje su spavale, prema njihovom subjektivnom dojmu, a spavale su 39 minuta dulje nego ispitanici koji su popili neki drugi sok. Također su provele šest posto više vremena u krevetu spavajući usporedno s drugim ispitanicima koji su dulje bili budni i trudili se zaspati. Britanski stručnjaci smatraju kako je za uspavljujući učinak soka od višnje odgovoran melatonin, jedan od hormona sna.

Studija je objavljena u časopisu European Journal of Nutrition.

Ako vam čak ni sok od višanja ne pomogne, probajte sa slušanjem pjesama britanske skupine Coldplay! Coldplay imaju najbolje uspavanke

No tu nije kraj dobrobitima soka od višnje! On može ublažiti bolove zbog artritisa, gihta, spriječiti srčana oboljenja jer djeluje protuupalno, a također je omiljeno piće sportaša jer može ublažiti upalu mišića nakon treninga.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo