Hrana i recepti

Hrana i recepti

Savjeti koje bi trebali pročitati svi oboljeli od dijabetesa

Dijabetes

Pravilna prehrana drži dijabetes pod kontrolom, te igra veliku ulogu u njegovoj prevenciji. Znate li koja sladila koristiti? Kako se slažu alkohol i dijabetes? Donosimo vam objašnjenja Vilme Kolarić, dipl. med. techn., glavne sestre Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, KB Merkur.

Napomenimo da se dijabetičarima preporučuju najmanje tri do pet obroka dnevno koji se baziraju na zdravim namirnicama koje obiluju vlaknima vitaminima. Uz to, tjelesna aktivnost ima ključnu ulogu u liječenju šećerne bolesti! 

Sladila i dijabetes

Sladila mogu biti prirodna i umjetna, od prirodnih sladila spomenimo steviju (300 puta slađa od glukoze) koja nema tako veliku kalorijsku vrijednost, uzima se u malim količinama, a može se koristiti u obliku praha ili listića. Kada je o umjetnim sladilima riječ, poželjna su ona bez kalorijske vrijednosti, pogotovo kod osoba koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Alkohol i dijabetes

Osobe sa šećernom bolešću trebaju izbjegavati alkohol. Preporučena dnevna doza je 150 ml vina, 350 ml piva ili jednostavnije jedno piće za žene, a dva za muškarce. Alkohol u kratkom roku povisuje razinu šećera u krvi, ali isto tako brzo prestane djelovati.

Kava i dijabetes

Kavu možete piti prema želji, no ipak pripazite na instant kave koje imaju dodatke koji bi mogli povisiti šećer u krvi. Birajte espresso, kavu u koju ćete sami dodati malo mlijeka. Izbjegavajte vrhnje za kavu.

Slastice i dijabetes

Osobe sa šećernom bolešću povremeno se također žele osladiti. Ako kupujete slastice neka budu one za dijabetičare, što znači da sadrže umjetna sladila . Princip je isti i za kolače koje pripremate kod kuće-koristite umjetna sladila. Zapamtite, da sve kalorije koje unesete morate i potrošiti nekom vrstom rekreacije.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo