Otkrili smo sve tajne tartufa, njihovu privlačnost, čari i vrijednost iz prve ruke u zagrebačkoj trgovini Zigante.
Intenzivnog
mirisa, specifičnog grumenastog izgleda, velike vrijednosti i tradicije, tartuf na našim jelovnicima svoje mjesto nalazi upravo u ove hladne dane.
Kulinari se slažu
kako su tartufi vrhunac gastronomije. Izrazito su cijenjene gljive, vjeruje se
kako čuvaju naše zdravlje, a njihova intenzivna aroma čak slovi kao moćni afrodizijak.
“Tartufe
dijelimo na crne i bijele. Crni je prisutan kroz cijelu sezonu, tj. proljetni
je, jesenski i zimski, dok postoji samo jedna vrsta bijelog tartufa. Upravo
zato je on cjenjeniji. Njegova je sezona od sredine rujna, do sredine siječnja,
iako možemo već sada zatvoriti sezonu, s obzirom da ih više nema! Jačeg je
okusa i mirisa nego crni, a postiže najveću tržišnu cijenu”, objasnila nam
je Renata Dabac, voditeljica trgovine Zigante u samom centru Zagreba, te
partnerica franšize Zigante.
Trenutno, za
uživanje u bijelom tartufu prve klase morat ćete izdvojiti 20.000 kuna po
kilogramu. Ako se odlučite za bijeli tartuf treće klase, koji je najmanji, onda
ćete biti lakši za 3.300 kuna, dok crni tartufi stoje 2.500 kuna po kilogramu.
Najcjenjeniji tartuf je onaj istarski
Ako ste mislili
kako je samo Istra bogata tartufima, prevarili ste se. On raste po cijeloj
zemlji, ali je onaj istarski najpoznatiji – upravo zbog vrste tla koja mu daje
poseban miris i okus.
“Istra je
bogata tartufima zbog doline rijeke Mirne. Tamo je vapnenasto tlo, tri su vrste
zemlje, a tartufi uglavnom rastu uz korijen drveta. Najčešće je u pitanju
hrast. Raste baš u toj sivoj zemlji, u vlažnoj hrastovoj Motovunskoj šumi”, tvrdi Dabac.
S obzirom da je
tartuf gomolj koji raste ispod zemlje i ne daje nikakve naznake svoje prisutnosti
iznad zemlje, čovjek je morao u potragu uključiti svog najboljeg četveronožnog
prijatelja, psa, kako bi mogao dostojno uživati u bogatom okusu tartufa. Psi se
treniraju za traganje tartufa već od trećeg mjeseca života.
“Labradori i
zlatni retriveri su psi koji imaju predispoziciju za traženje tartufa. Česti su
i lovački psi i njihove mješavine, ali se uglavnom angažiraju retriveri. Svinja
je najbolji tragač tartufa, ali je isto tako najneposlušniji tragač. Nju ne
možete dresirati i reći joj `Ne!`. Čim nađe tartuf, svinja ga pojede, a psi su
vrlo poslušni”, objasnila je Dabac.
Tartufi i dobra kapljica
Tartufi i vrhunska vina su nerazdvojivi, ali ne morate ići daleko kako biste uživali u punom okusu ove kombinacije. Zigante trgovina je
pripremila veliki izbor vrhunskih istarskih, dalmatinskih i kontinentalnih
vina. Uz tjesteninu s tartufima ide bijelo vino
– preporučuje se Malvazija, dok uz meso, kao što je biftek, ide crno vino,
primjerice Teran Gambaletto gospodina Giancarla Zigantea.
Osim tartufa,
koji se nalaze u kravljem, kozjem i ovčjem siru, maslinovom ulju, medu, rakiji
i raznim namazima, trgovima Zigante nudi i mnogo drugih gastronomskih delicija.
“U proljeće
smo izbacili novu liniju proizvoda bez tartufa. To su razni umaci na bazi
rajčice s dodacima bilja i začina. Također imamo džemove koji nemaju umjetne konzervanse
ili pektin, te su zato više kašaste teksture. U ponudi imamo i razne vrste
maslinova ulja, od kojih bih izdvojila naše – ono je dobilo dvije zlatne
medalje za redom u Splitu na Maslini”, predstavila nam je proizvode
voditeljica trgovine.
Trgovina u samom
centru Zagreba također nudi 153 etikete vina, bijelih i crnih, likere, medove,
zdrave grickalice poput sušenog voća, poznati zagrebački suvenir paprenjak i
rakije. Od mnogih vrsta bilja i voća kojih se prave rakije, kao što je poznata
istarska biska, primijetili smo upravo onu s tartufima. Njena je baza komovica,
a također se radi od bijelog i crnog tartufa, što se osjeti u intenzitetu
mirisa i okusa.
Većina kupaca
trgovine nisu gastronomi ili poznati kuhari, već obični tartufoljupci:
“Imamo stalne kupce, koji nas često posjećuju. Nisu poznati, niti su
gastronomi. Od poznatih je samo bio gospodin Radeljak”, kroz smijeh nam je
prepričala voditeljica.
Fuži s tartufima
Svaki kupac može
dobiti koristan savjet o tartufima i načinima njegove pripreme od ljubazne
voditeljice trgovine, a mi vam predlažemo jedan recept kojim ćete probuditi
osjete u ove hladne dane.
Na malo maslaca
prokuhajte vrhnje za kuhanje, dodajte papar i sol, te prethodno skuhanu
tjesteninu (kanfanarski fuži). Promiješajte i na samom kraju dodajte tartufatu
– mješavinu crnih i bijelih tartufa, šampinjona i maslina, koja je ujedno i
najprodavaniji Zigante proizvod. Ako želite zapeći tjesteninu, možete dodati
par kapi maslinovog ulja s tartufima i maslac kako bi pojačali okus. Kada se
servira, nariba se svjež tartuf. Upotpunite meni bijelom Malvazijom, Kozlovića,
Kabole ili Matoševića.
Dobar tek!
Karmen Horvat