Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sjajna ideja kako mališana zainteresirati za povrće

Ako muku mučite sa svojim mališanom koji na spomen povrća pobjegne brže nego vrag kad ga suočite s tamjanom, probajte s najnovijim savjetom američkih istraživača.

Naime, stručnjaci Sveučilišta Cornell su zaključili kako preimenovanje “dosadnog, običnog” povrća može promijeniti interes mališana za ovim zdravim namirnicama. Proveli su pokus i istražili kako promjena naziva povrća utječe na njihovu popularnost kod školaraca.

Tako su obične mrkve preimenovali u “mrkve za vid superheroja“ (X-ray vision) i “lansirali“ ih 147 učenika starih između osam i 11 godina u školskoj kantini. Dnevni meni bio je uobičajen, samo su mrkve dodane tri dana za redom. Prvog i posljednjeg dana mrkve nisu imale nikakav naziv, dok su drugi dan dobile novo, cool ime: zvale su se ili “hrana dana“ ili “mrkve za vid superheroja“.

Povrće

Istraživače nije nimalo iznenadila popularnost mrkve drugog dana: pojedeno je 66 posto porcija s nazivom “mrkva za vid superheroja“, usporedno s 32 posto mrkve “hrana dana“ ili 35 posto porcija mrkve bez naziva.

Probajte i vi svom mališanu “podvaliti“ dosadno povrće pod uzbudljivu novu namirnicu koju ne treba zaobilaziti ili za nju misliti da je neukusna. Također, klasična jela dekorirajte na nov način i uskoro će vaš kikić tražiti – još!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo