Tvrtka Mardešić se može pohvaliti dugogodišnjom tradicijom soljenja ribe. Ona je oživljena prije nekoliko godina, prvenstveno zbog rastuće potražnje za soljenim inćunima.
Tako ljubitelji ovih slanih ribica mogu birati između četiri proizvoda. Riječ je o slanim inćunima od 190 ili 580 grama, slanim inćunima s kaparima od 190 grama te slanim inćunima u pvc kantici.
Mardešić slani inćuni se proizvode od svježe ulovljenih inćuna, od kojih se odvajaju nejestivi dijelovi. Zatim se sole, zriju, filtriraju, ispiru i cijede. Slijedi slaganje u staklenke te nalijevanje uljem. Staklenke se zatvaraju limenim poklopcem, vakumiraju, peru, te se na kraju na njih lijepe etikete.
Sa slanim inćunima možete pripremiti i razne poslastice.
Neke od najpoznatijih su: pogača od slanih inćuna, poznatija i kao Viška pogača,
zatim bruskete s inćunima, salata od inćuna itd. Od svih recepata, preporučili
bismo onaj najjednostavniji: po inćunima prelijte maslinovo ulje, stavite na
fetu kruha i obrok je gotov.
Poslije inćuna ne preostaje ništa drugo, nego
popiti čašu dobrog crnog vina, jer kako kažu, riba se mora tri puta
“močiti”, u moru, ulju i vinu.
Mardešić kvaliteta
Tvornica Mardešić postoji od 1905. godine, a s proizvodnjom ribe
započinje 1907. godine. S obzirom da je locirana na Dugom otoku, u mjestu Sali,
više od 100 godina ona predstavlja izvor prihoda za lokalno stanovništvo
kao i okolnih otoka. Danas se tvrtka Mardešić bavi proizvodnjom ribljih prerađevina
na bazi srdele, inćuna, tune i skuše. U svojoj se bogatoj povijesti tvrtka
stalno proširivala i usklađivala proizvodne procese s dostignućima u preradi
ribe, ali uz poštivanje tradicije i polaganje pažnje na svježinu i porijeklo
pripremljene ribe.
Ordinacija.hr