Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šljive su tako obične, a tako zdrave – 6 razloga zašto ih trebate jesti češće

Foto: Shutterstock

Tajni efekti konzumacije šljiva

Iako nam ljeto okreće leđa, nema ništa slađe nego uzeti zalogaj ovog ukusnog voća. Savršene rajčice i slatke breskve uvijek najavljuju kraj omiljenog godišnjeg doma, a isti je slučaj i sa šljivama. No kada jednom zapamtite što vam koja namirnica nudi, drugi put ćete dva put razmisliti koju voćku pojesti. Šljive su tako povezane u brojnim studijama sa velikim dobrobitima za zdravlje, a vi vjerojatno ti niste znali.

Donosimo nekoliko tajnih efekata konzumacije šljiva i nekoliko činjenica koje niste znali a nakon što ih pročitate šljive bi mogle postati vaše omiljeno voće. Za početak dobro je znati da su šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je – šljiva! U njoj ima puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar

1. Šljive štite zdravlje srca

Ako vam se prehrana sastoji od voća i povrća, radi antioksidanta koje sadrže mogu pomoći kod snižavanja krvnog tlaka, a suhe šljive će puno pomoći ako vas muči hipertenzija. Prema studijama, konzumacija suhih šljiva je povezana sa snižavanjem krvnog talka i razine lošeg kolesterola. Kako ova dva stanja vode do bolesti srca, kontrola kolesterola će osigurati zdravije srce.

2. Djeluju protuupalno

Šljive su prava riznica antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja (a time i od kancerogenih promjena) te djeluju protuupalno. Neka istraživanja pokazala su da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavo-ljubičastu boju) te kvercetin i katehin koji pripadaju skupini flavonoida. Katehin je moćan antioksidans kojega u obilju ima i u zelenom čaju.

Ako primijetite ovo na krumpiru nikako ga nemojte jesti, razlog je ozbiljan

3. Pomažu pri kontroli šećera u krvi

Jedna je studija, objavljena u magazinu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, otkrila kako sušene šljive pružaju osjećaj sitosti, što znači da ćete puno manje jesti, a smanjen unos hrane osigurava lakšu kontrolu kilograma, ali isto tako sprečava razvoj pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. To se možda može objasniti činjenicom da šljive ne uzrokuju povišenje šećera u krvi i inzulina.

4. Jačaju memoriju

Antioksidanti nisu jedine dobrobiti šljiva, a prema nedavno objavljenoj studiji, imaju karakteristike koje poboljšavaju pamćenje. Istraživanje je pregledavalo 73 stručna teksta koji otkrivaju da šljive mogu pojačati memoriju. Kako ove studije ne otkivaju radi li se o suhim ili svježim šljivama, potrebno je obaviti još istraživanja. Šljive su pune antocijanina, antioksidanta iz grupe flavonoida koja daje plavi, crveni ili ljubičasti pigment, a upravo je taj sastojak povezan sa memorijom.

5. Mogu ojačati zdravlje kostiju

Na životinjskim je studijama otkriveno kako konzumacija suhih šljiva može imati pozitivan utjecaj na gustoću kostiju i mogu zaustaviti propadanje koštane mase. Ovo je posebno važno kako starimo jer se gustoća kostiju tada smanjuje i postoji veliki rizik da će doći do osteoporoze.

6. Šljive mogu pomoći kod zatvora

Ovo i nije takvo iznenađenje, ali je i dalje važno za napomenuti. U ovom slučaju nije važno kakve šljive odaberete, ali čini se da suhe šljive imaju malo više vlakana pa mogu i brže pomoći.

Evo zašto trebate pojesti bananu svaku večer prije spavanja – svakako probajte!

Kako odabrati šljive i kako ih čuvati?

Birajte šljive s peteljkama, čvrste i neoštećene, lagano mekane na pritisak (ali ne jako mekane!).

Na sobnoj temperaturi držite onoliko zrelih šljiva koliko ih možete pojesti u danu, a ostale spremite u hladnjak. Stavite ih u papirnatu ili plastičnu vrećicu, tako mogu u hladnjaku izdržati nekoliko dana. Šljive koje ste čuvali u hladnjaku bit će sočne i slatke ako ih ostavite na sobnoj temperaturi prije konzumacije. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo