Sok od jabuke pokazao se korisnim pićem za umirivanje osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti.
Alzheimerova bolest je karakterizirana progresivnim gubitkom
pamćenja, opadanjem kognitivnih funkcija, promjenama ponašanja i nemogućnošću
izvršavanja svakodnevnih aktivnosti. Njegovatelji su suočeni s čestim
promjenama raspoloženja bolesnika, što može biti izrazito izazovno –
emocionalno, jednako kao i financijski.
Dok lijekovi mogu privremeno ublažiti simptome Alzheimerove
bolesti, oni su skupi i ne mogu spriječiti krajnje opadanje kognitivnih funkcija.
Američki su stručnjaci proučavali utjecaj konzumacije soka
od jabuke na pacijente s Alzheimerovom bolesti: ublažili su se psihotični
simptomi povezani sa senilnošću kod osoba koje su pile dvije čaše soka dnevno
kroz mjesec dana. Simptomi povezani s tjeskobom, razdražljivošću i zabludama su
se ublažili za 27 posto prema neuropsihijatrijskom testu.
“Skromni, ali statistički značajan utjecaj soka on
jabuke na bihevioralne i psihološke simptome senilnosti dodaje važnost dokazima
koji podupiru korist nutricionalnog pristupa, uključujući sokove voća i povrća,
u odgađaju nastupa i progresije Alzheimerove bolesti, čak iako su faktori
rizika genetski”, objasnili su autori istraživanja u stručnom časopisu American Journal
of Alzheimer’s Disease and Other Dementias.
K. Horvat