Ako ste do danas sumnjali u zdravstvenu korist šipkovog soka, možda će vas rezultati najnovijeg izraelskog istraživanja uvjeriti u njegovu iznimnu hranjivu vrijednost. Znanstvenici su otkrili kako ovaj napitak posebno koristi bubrežnim pacijentima na dijalizi.
Naime, studija je pokazala kako oboljele osobe koje popiju nekoliko čaša ove
tekućine svaki tjedan, smanjuju svoje šanse za infekcijama.
Potvrdili su to i rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 100 osoba. Svi su oni punih godinu dana tri puta tjedno morali ispijati pola
šalice šipkovog soka ili placebo napitka. A rezultati su jasno pokazali kako bolesni
bubrežni pacijenti koji su konzumirali šipkov sok imaju smanjeni broj upalnih
molekula u krvi.
“Rezultati istraživanja su nas jednostavno oduševili. U ovom trenutku
ne znam navesti niti jednu hranjivu tvar koja bi mogla imati tako duboki utjecaj
na bubrežne bolesnike. Šipkov sok je tijekom posljednjih nekoliko godina pokazao najviše
razine polifenola. Više i od onih otkrivenih u crvenom vinu”, poručio je dr. Frank Brosius sa Sveučilišta Michigan.
Istraživači su shvatili da prehrana bogata antioksidansima može pomoći bolesnicima sa zatajenjem bubrega, jer se razina slobodnih radikala u krvi povećava kako krv cirkulira kroz uređaj za dijalizu.
K. R.