Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šparoga – divlja ili uzgojena poslastica

U proljeće štandovi na placu postanu bogatiji za još jednu omiljenu poslasticu – šparogu.

Ova višegodišnja zeljasta biljka iz porodice je Asparagaceae. Smatra se da je porijeklo šparoga istočni Mediteran, no moguće ih je pronaći i u divljini na području Europe, Kavkaza i zapadnog Sibira. Šparoge su veliki rod s oko 300 vrsta. Divlja šparoga ima intenzivniji okus od one koja se uzgaja u vrtu.

Po sastavu se razlikuju divlje i uzgojene šparoge, bijele i zelene. Za prehranu su najbolje divlje šparoge jer imaju najviše vitamina, a isto tako se smatraju jednim od najboljih izvora folne kiseline i beta karotena. Jedu se svježe ili konzervirane, a u hladnjaku mogu stajati do tri dana.

Češnjak, borovnice, divlji losos – prehranom usporite starenje mozga

Hranjivost šparoga

Iako osim vitamina ne sadrže puno hranjivih tvari, ipak su poznat antioksidant. Flavonoidi iz šparoge produljuju djelovanje vitamina C. Važno je poznavati strukturu biljke da se procesom pripreme hrane ne bi odstranili biološki vrijedni sastojci. Radi niske energetske vrijednosti, šparoge su odlična podrška dijetama.

Šunka – sve što trebate znati o omiljenoj blagdanskoj namirnici

Priprema šparoga

Nakon rezanja šparoga brzo propada pa je bitno pripremati ju svježu i dok je još tvrda. Priprema šparoga je jednostavna. Obično se pripremaju skuhane u slanoj vodi, kao juha ili pržene s jajima. Ako ih želite pržiti: operite, odstranite donji tvrdi dio, a mekani dio stabljike izlomite na male komade. Pirjate na ulju (na laganoj vatri) četiri do pet minuta.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo