Hrana i recepti

Hrana i recepti

Stalno ste umorni? Možda samo često jedete ovu popularnu namirnicu

shutterstock

Puno je toga što može stajati iza stalnog osjećaja umora, ali često se uzrok može kriti u onome što jedemo…

Danas svi možemo okriviti stres kao siguran uzrok nesanice, ali tu su naravno brojna stanja koja mogu voditi do problema sa snom. Ali danas nam je u fokusu hrana, koja često može izazvati tegobe koje će otežati miran san. Rezultati studije provedene prošle godine, objavljeni u magazinu Nutrients, pokazuju kako jedan od glavnih krivaca za jak osjećaj umora može biti upravo hrana, točnije procesuirano meso! Za potrebe studije su autori okupili 20 mladih odraslih osoba kojima se pregledavala mikrobiota u crijevima kako bi se vidjelo koliko utječe na mentalno zdravlje i umor te razinu energije i umor. 

Saznali su kako je procesuirano meso jedina namirnica koja je povezana s promjenama u razinama energije – dolazi do slabog ili jakog mentalnog umora. 

“Saznali smo da će osobe koje konzumiraju više procesuiranog mesa reći kako osjećaju normalne razine mentalnog umora. Vrlo je izazovno pronaći direktan uzrok između ovako pripremljenog mesa i umora, poveznicu smo pronašli, ali ne znamo točno uzrok…”,  dodao je autor studije dr. Ali Boolani i smatra kako su potrebna dodatna istraživanja jer je u pitanju kratka studija koja bi trebala potaknuti znastvenike da nastave istraživati. 

Svakako će smanjen unos mesnih prerađevina biti dobra odluka za zdravlje, ali je isto tako sasvim normalno ponekad jesti takve proizvode. Istraživanja nisu potvrdila kolika je količina sigurna za konzumaciju, pojasnila je stručnjakinja za hranu Samantha Cassetty.

Uništavaju li slušalice sluh? Stručnjaci upozoravaju na probleme i otkrivaju kako ih spriječiti

“Ako poželite ponekad pojesti komad slanine, vjerojatno se ne radi o nikakvom problemu, ali ja ne bih savjetovala da se jede svaki dan i da bude glavni dio prehrane. Jako procesuirano meso možete zamijeniti cjelovitim žitaricama i svakako više pažnje obratiti na voće i povrće, a upravo ćete tako poboljšati raznolikost mikrobiote, smanjiti rizik od razvoja bolesti i pružiti vam više energije”, dodaje.

Ono što se do sad zna je kako procesuirano meso ako se jede u velikim količinama može utjecati na povećan rizik od bolesti srca, ali potencijalno i skratiti život. 

KAKO SPRIJEČITI OSJEĆAJ UMORA NAKON OBROKA?

Ako ste jeli na poslu, može biti dosta nezgodno ako vas napadne umor prije važnog sastanka kada morate biti potpuno koncentrirani, ali i ako radite na strojevima gdje je potrebna sva vaša pažnja. Studija iz 2017. godine je pratila utjecaj obroka na rad kod radnika u noćnoj smjeni, a otkrila je kako oni koji jedu navečer puno lošije obavljaju svoj posao i oko 4 sata ujutro su puno umorniji od onih koji nisu ništa jeli.

Postoje strategije koje vam mogu pomoći da spriječiti umor nakon obroka, a one uključuju:

Jedite malo i često: Umjesto da jedete velike obroke kada ste gladni, jedite češće ali manje količine hrane svakih nekoliko sati kako bi razina energije bila u ravnoteži. Malo voća ili orašastih plodova bi trebalo utažiti glad ali vam i pružiti energiju.

Dobro spavajte: Ako ste kvalitetno spavali tijekom noći, manje su šanse da ćete iskusiti nagli pad energije nakon obroka.

Koliko alkohola smijemo popiti u danu, a da ne štetimo zdravlju i da nismo alkoholičari?

Prošećite: Dovoljno je samo malo izlaganja suncu, a posebno nakon jela, kako biste se osjećali manje umornima.

Pokušajte s terapijom jake svjetlosti: Jedna je studija pokazala da osobe koje se izlažu jakoj svjetlosti nakon obroka rjeđe osjete umor.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo