Što će vam se dogoditi ako konzumirate previše jabučnog octa - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što će vam se dogoditi ako konzumirate previše jabučnog octa

Jabučni ocat se od davnina koristi za smirivanje mnogih oboljenja. Odličan je za čišćenje organizma jer rastapa naslage masti i sluzi u tijelu, a na taj način poboljšava rad jetre, bubrega i drugih organa.

Iako nije priznat kao lijek, u Kineskoj medicini je uobičajen i omiljen. Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u octenu kiselinu, a ocat se može napraviti iz bilo kojeg voća. Istina je da je jabučni ocat tekućina s hranjivim sastojcima pa zato pomaže u borbi protiv bolesti, produžuje život i čuva vitalnost.

Iritacija

Prema riječima nutricionistkinje Katherine Zeratsky (livestrong.com), osjećaj iritacije u grlu je najčešća posljedica učestalog korištenja jabučnog octa, a razlog je octena kiselina iz jabučnog octa – njegovog glavnom sastojka. Ovu “nuspojavu” možete ublažiti ukoliko ocat prije konzumacije pomiješate s vodom.

Zubna caklina

Previše jabučnog octa može oštetiti zubnu caklinu, a opet zbog octene kiseline. Kako slabi zubna caklina, tako zubi postaju osjetljivi na podražaj i karijes.

Šećer u krvi

Jabučni ocat također može imati antiglikemijski efekt na šećer u krvi, što znači da može sniziti razinu glukoze u krvi. Ova situacija može pogodovati osobama s dijabetesom tipa 2, ali osobe koje teško kontroliraju  razinu šećera u krvi mogu njegovom prevelikom upotrebom zakomplicirati stanje – niska razina šećera u krvi može dovesti do hipoglikemije.

Kalij

Osobe koje uzimaju određene lijekove – prvenstveno inzulin i diuretike – trebaju voditi brigu prilikom pijenja jabučnog ocat. Zeratsky upozorava da jabučni ocat može “loše” komunicirati sa receptorima u organizmu te dovesti do niske razine kalija. Niska razina kalija (hipokalijemija) može uzrokovati zatvor, slabost, grčeve u mišićima, pa čak i srčanu aritmiju.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Isprobajte male trikove za održavanje kućanstva koji će vam olakšati život

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo