Što će vam se dogoditi ako konzumirate previše jabučnog octa

jabucni ocat, Shutterstock 151513970

Jabučni ocat se od davnina koristi za smirivanje mnogih oboljenja. Odličan je za čišćenje organizma jer rastapa naslage masti i sluzi u tijelu, a na taj način poboljšava rad jetre, bubrega i drugih organa.

Iako nije priznat kao lijek, u Kineskoj medicini je uobičajen i omiljen. Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u octenu kiselinu, a ocat se može napraviti iz bilo kojeg voća. Istina je da je jabučni ocat tekućina s hranjivim sastojcima pa zato pomaže u borbi protiv bolesti, produžuje život i čuva vitalnost.

Iritacija

Prema riječima nutricionistkinje Katherine Zeratsky (livestrong.com), osjećaj iritacije u grlu je najčešća posljedica učestalog korištenja jabučnog octa, a razlog je octena kiselina iz jabučnog octa – njegovog glavnom sastojka. Ovu "nuspojavu" možete ublažiti ukoliko ocat prije konzumacije pomiješate s vodom.

Zubna caklina

Previše jabučnog octa može oštetiti zubnu caklinu, a opet zbog octene kiseline. Kako slabi zubna caklina, tako zubi postaju osjetljivi na podražaj i karijes.

Šećer u krvi

Jabučni ocat također može imati antiglikemijski efekt na šećer u krvi, što znači da može sniziti razinu glukoze u krvi. Ova situacija može pogodovati osobama s dijabetesom tipa 2, ali osobe koje teško kontroliraju  razinu šećera u krvi mogu njegovom prevelikom upotrebom zakomplicirati stanje – niska razina šećera u krvi može dovesti do hipoglikemije.

Kalij

Osobe koje uzimaju određene lijekove - prvenstveno inzulin i diuretike - trebaju voditi brigu prilikom pijenja jabučnog ocat. Zeratsky upozorava da jabučni ocat može "loše" komunicirati sa receptorima u organizmu te dovesti do niske razine kalija. Niska razina kalija (hipokalijemija) može uzrokovati zatvor, slabost, grčeve u mišićima, pa čak i srčanu aritmiju.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Isprobajte male trikove za održavanje kućanstva koji će vam olakšati život

 Prati nas na Viber Public Chatu!