Što i kako jesti ako se borite s hipotireozom, hipertireozom ili Hashimotom? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što i kako jesti ako se borite s hipotireozom, hipertireozom ili Hashimotom?

Shutterstock 467558771

Za pravilnu sintezu hormona štitnjače ključni su nutrijenti poput željeza, selena, joda, cinka, molibdena, magnezija, vitamina B6, B9, A i C te aminokiseline tirozin.

Osim zdrave prehrane i dovoljnog unosa svih hranjivih tvari, bitno je održavati zdravlje jetre te zdrav mikrobiom crijeva. Stres, visoke razina hormona kortizola, infekcije, kronične bolesti, konstantne dijete restrikcijskim unosom kalorija i gladovanjem te pretilost među mnogim su mnogim faktorima koji negativno utječu na zdravlje štitnjače i na sintezu njenih hormona.

Usvajanje zdrave prehrane i redovito prakticiranje tjelesne aktivnosti utječe na to ne samo da se osjećate dobro, već pomaže vašem probavnom sustavu da nesmetano funkcionira, da se osjećate energičnije, pomažete održavanju kosti i mišića te uredne tjelesne mase.

Poželjno je smanjiti unos zasićenih masti, koje uglavnom dolaze iz životinjskih proizvoda kao što su meso, jaja, punomasni mliječni proizvodi te trans masti koje dolaze u uglavnom u proizvodima poput pekarskih proizvoda, keksa, vafli, konditorskih proizvoda, gotovih juha i umaka. Umjesto toga odaberite mononezasićene masti poput onih u avokadu i maslinama odnosno maslinovu ulju i polinezasićene masti iz biljnih ulja kao što su suncokretovo, sezamovo te omega-3 masti koje se nalaze u određenim vrstama riba poput lososa, srdela, skuše, tune…

Konzumirajte što više složenih ugljikohidrata koji se nalaze u cjelovitim žitaricama (zob, smeđa riža, kvinoja,heljda…), mahunarkama, škrobastom povrću, a smanjite unos bezalkoholnih pića, čipsa, bombona, krekera i druge hrane koja sadrži puno kalorija, a malo hranjivih tvari.

Povećajte unos prehrambenih vlakana

Prehrambena vlakna pomažu regulaciji probave s kojom mogu imate poteškoća osobe s hipo ili hipertireozom. Ako jedete hranu od cjelovitih žitarica na dnevnoj bazi te 5 porcija raznovrsnog voća i povrća na dan vjerojatno osiguravate dovoljnu količinu prehrambenih vlakana.

Ovo su vaše omiljene namirnice koje uništavaju zdravlje jetre

Ne postoje posebna hrana ili dodaci prehrani koji su korisni sami po sebi u liječenju poremećaja štitnjače i prevenciji određenih stanja. Balansirana prehrana koja osigurava dovoljno hranjivih tvari i umjerena tjelesna aktivnost pomažu pravilnom radu štitnjače, a redovite kontrole mogu na vrijeme otkriti poteškoće u njenu radu. Da biste bili sigurni da je vaš obrok dovoljno hranjiv, vodite se pravilom zdravog tanjura. Naš tanjur bi trebao sadržavati polovicu raznovrsnog povrća ili voća, jednu četvrtinu tanjura trebale bi zauzimati cjelovite žitarice poput kuhane smeđe riže, heljde, prosa…i druga četvrtina tanjura moraju biti neki od izvora proteina poput komadića mesa ili ribe. Za začinjavanje obroka koristite masnoće poput maslinova ili bučina ulja.

HRANJIVE TVARI KLJUČNE ZA PRAVILAN RAD ŠTITNE ŽLIJEZDE I SINTEZU HORMONA:

Selen

Selen je važan mineral u tragovima koji se prirodno pojavljuje u tlu. Selen igra glavnu antioksidativnu ulogu u našem sustavu. Štitna žlijezda zahtijeva selen za proizvodnju odgovarajućih količina hormona. Da bi hormoni štitnjače radili pravilno u tjelesnim stanicama, dovoljno zalihe selena su ključne. Selen je presudna komponenta enzima koji pretvara T4 u T3 u tijelu. Bez njega, T3 ne može se proizvesti u pravim količinama. Odgovarajući unos selena neophodan je za regulaciju hormona štitnjače i funkciju različitih organa. Manjak selena dodatno pogoršava simptome manjka joda te smanjenih razina hormona T3 i T4.

Uzimanje selena može djelovati na smanjenje protutijela štitnjače, ali djeluje i kao antioksidans pa stoga ima zaštitno djelovanje za štitnjaču odnosno smanjuje upalu.

Osim što vaš imunološki sustav napada vašu štitnjaču, štitnjaču dodatno ugrožavaju slobodni radikali zbog čega je bitan dovoljan unos antioksidansa. Ipak, budite oprezni kada uzimate dodatke selena. Prekomjerne količine mogu uzrokovati neželjene posljedice.

Selen se nalazi u orašastim plodovima, sjemenkama i žitaricama. Lako je dostupan u prehrani kroz brojne namirnice, uključujući piletinu, smeđu rižu, jaja, integralni kruh, orahe, plodove mora, iznutrice, a najveći izvor selena svakako su brazilski oraščići.

JOD

Jod je element potreban za proizvodnju hormona štitnjače. Važan je i u konverziji hormona T4 u T3. Tijelo ne stvara jod, pa je on važan dio naše prehrane. Ako nemate dovoljno joda u tijelu, ne možete stvoriti dovoljno hormona štitnjače. Dakle, nedostatak joda može dovesti do povećanja štitnjače, hipotireoze i do intelektualnih smetnji u novorođenčadi i djece kod kojih su majke imale nedostatak joda tijekom trudnoće. Jod se nalazi u namirnicama poput riba, školjkaša, sojinih proizvoda, mliječnih proizvoda, algi, jodirane soli .

Problem može nastati u situacijama kada se izbjegava konzumiranje soli zbog hipertenzije ili ako osobi jednostavno ne odgovara te ako je premali unos morskih plodova, riba, algi…. u tom slučaju može doći do nedostatka joda u prehrani. Također treba skrenuti pozornost na sve veću popularnost razno raznih soli koje nisu jodirane poput himalajske soli. U tom slučaju ako u potpunosti prijeđete na takvu vrstu soli može se dogoditi deficit joda stoga ako ste pobornik ovakvih soli vodite računa da pojačate druge prehrambene izvore joda ili kombinirajte povremeno tu sol s klasičnom morskom jodiranom soli kako ne bi došlo do deficita.

ŽELJEZO

Željezo je mineral koji je široko zastupljen u prehrambenim namirnicama pa potrebne dnevne količine unosa ovog mikronutrijenta možemo osigurati pravilnom prehranom. Kao komponenta hemoglobina u eritrocitima (crvenim krvnim stanicama) potreban je za transport kisika u tijelu te za spremanje i korištenje kisika u mišićima. Nedostatak željeza može uzrokovati anemiju, zbog čega je smanjen transport kisika što negativno utječe na metabolizam štitnjače. Željezo je također kofaktor enzima koji je potreban za sintezu T4 i T3. Prije nego što se razvije prava anemija, osobe s blagim nedostatkom željeza ili urednim vrijednostima mogu imati nisku razinu feritina koji je pokazatelj zaliha željeza. Posljedično, to dovodi do slabije funkcije štitnjače i rasta TSH.

Izvori željeza su: meso, riba, iznutrice, jaja, žitarice, mahunarke (grah, grašak, leća), zeleno lisnato povrće (kelj, blitva, špinat..)

CINK

Cink sudjeluje na svim razinama u sintezi hormona štitnjače. Deficit cinka uzrokuje slabljenje imunološkog sustava, povećava rizik od infekcija te upala. Cink sudjeluje u smirivanju upale štitnjače te smanjuje oksidativni stres. Izvori cinka su: crveno meso i perad, školjke, mahunarke (grah), orašasti plodovi, neke vrste morskih plodova (poput rakova i jastoga), cjelovite žitarice, sjemenke..

Ova bi vas 3 vitamina mogla zaštititi od težeg oblika bolesti COVID-19, otkriva novo istraživanje

HIPOTIREOZA

S obzirom na to da je – naročito u nerazvijenim zemljama i endemskim područjima – glavni uzrok hipotireoze nedostatak joda u prehrani, neophodno ga je dodavati svakodnevnoj prehrani, primjerice kroz jodiranu sol ili namirnice bogate jodom, poput ribe, školjaka i morskih plodova.

No, osim općepoznatog joda, postoji niz nutrijenata čijim se redovitim unosom može u određenoj mjeri utjecati na rad štitnjače. Osobe koje pate od hipotireoze često imaju usporeni metabolizam zbog čega se nakuplja višak kilograma i masnog tkiva koji može dovesti do prekomjerne tjelesne mase ili pretilosti. S obzirom na to bitno je da osoba usvoji zdravu i uravnoteženu prehranu koja će dovesti do postepenog gubitka viška kilograma. Također, osobe koje pate od hipotireoze često imaju sporiju probavu zbog čega je potreban dovoljan unos vlakana u prehrani kao i tekućine. Kao posljedica hipotireoze često su i povišene vrijednosti kolesterola i triglicerida u krvi što također zahtijeva promjene u prehrani. Preporučuje se prehrana s namirnicama niskog glikemijskog indeksa te dovoljan unos proteina. Da biste osigurali adekvatnu prehranu konzumirajte riba, školjke, plodove mora, meso, mahunarke, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke, voće i povrće te probiotičke mliječne proizvode. Selen je često deficitaran kod stanja hipotireoze, no prije nego se odlučite na suplemente potrebno je provjeriti njegov status u krvi.

HIPERTIREOZA

Osobe koje pate od ubrzanog rada štitnjača mogu imati smanjenu tjelesnu masu te niži udio mišićne mase od preporučenog. Iz tog razloga bitno je da osobe usvoje zdravu i uravnoteženu prehranu te pravilnom kombinacijom namirnica uz dovoljnu količinu energije povrate i održavaju svoju idealnu tjelesnu masu. U tom smislu bitno je unositi dovoljno složenih ugljikohidrata uz dovoljan unos proteina kako bi se zaštitila mišićna masa. Moguće komplikacije koje mogu nastati kod osoba koje boluju od hipertireoze su anemija i osteoporoza.

Zbog preaktivne štitnjače s vremenom može doći do osteoporoze. Upravo zbog toga, bitno je unositi dovoljno kalcija i D vitamina. Bilo bi dobro provjeriti status kalcija i D vitamina u krvi pa uzeti suplemente ako treba. Kao i kod autoimunih bolesti štitnjače, moguć je manjak D vitamina. Ako se uzimaju suplementi željeza i/ili kalcija trebaju se uzeti 4 sata prije ili poslije terapije. Izbjegavati napitke bogate kofeinom budući da mogu pogoršati simptome hipertireoze.

HASHIMOTO

Tvari na koje je potrebno obratiti pozornost kod ovog stanja su selen, jod, željezo, magnezij, vitamini B1, B6, B12, D i omega 3 masne kiseline. Preporučuje se uravnotežena prehrana bogata polinezasićenim mastima, ugljikohidratima s niskim glikemijskim indeksom te se fokusirati na dovoljan unos selena, joda, D vitamina i B12 vitamina.

Nastanak autoimunih oboljenja se često povezuje s deficitom vitamina D, te je preporučljivo njegovo kontroliranje i suplementacija u slučaju deficita.

Oko 80 % tjelesnih potreba za vitaminom D, može se proizvesti u organizmu već nakon 20 minuta izlaganja nezaštićenih dijelova tijela sunčevoj svjetlosti. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ulja jetre bakalara, masne ribe poput tune, inćuna, skuše, srdele, maslac, neke vrste gljiva, kvasac, žumanjak jajeta, obogaćeni proizvodi…

Preporučuje se slijediti mediteransku prehranu, eliminirati hranu s niskom nutritivnom vrijednosti.

Što se tiče glutena, nema službenih preporuka da se gluten izbacuje kod autoimunih bolesti štitnjače. Isto tako ne znači da će svakome tko boluje od ove autoimune bolesti biti bolje od izbacivanja glutena, no vrijedi probati uz praćenje razine antitijela. Ako u periodu od 6 do 9 mjeseci nema poboljšanja vjerojatno od ovakve prehrane nećete dugoročno imati koristi. No, ako pak ima značajnog pomaka, vrijedi se pridržavati ovog tipa prehrane.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo