Žgaravica se manifestira kao osjećaj pečenja u žekudcu, ili kao jaka bol koja može prouzrokovati i mučnine i probleme s probavom. Za pojavu žgaravice, najčešće smo sami krivci, odnosno naš izbor prehrane.
S obzirom na ubrzanost današnjeg života, razinu stresa koju osjetimo na dnevnoj razini, sve je učestalija pojava žgaravice i zbog načina života. Zbog toga, kako bi se prevenirala pojava žgaravice, danas moramo, osim pravilno se hraniti, i naučiti usporiti ritam svakodnevnice.
Za prevenciju žgaravice najvažnija je uravnotežena i zdrava prehrana koja se raspodjeljuje kroz nekoliko obroka i međuobroka dnevno. Prejedanje je za pojavu žgaravice zabranjeno, a trebali biste se držati i savjeta da se obrok jedete minimalno 3 sata prije spavanja.
Što jesti kada ste u borbi s žgaravicom?
Uravnotežena prehrana raspodijeljena u više obroka mora sadržavati:
- što više kuhanog povrća, pogotovo ono gomoljasto
- crveni luk, paprika, pa i krastavci i rajčica mogu izazvati žgaravicu
- riba je i kod žgaravice idealna namirnica, a uz to možete jesti i drugo niskomasno meso
- uvijek se držite proizvoda od cjelovitih žitarica, poput graham peciva i integralne riže
- ako žudite za mliječnim proizvodima, odaberite one s malim udjelom masnoće, dok ostale izbjegavajte
Što ne jesti kada se borite s žgaravicom?
- trebali biste izbjegavati mesne prerađevine, iznimno začinjeno meso, pa čak i suho meso, poput salama i kobasica
- posebno izbjegavajte citruse jer povećavaju količinu kiseline u želudcu, a ako osjetite da se žgaravica povećava nakon unosa kofeina, radije odaberite zeleni čaj
- alkohol može biti glavni uzrok žgaravice, tako da ga pokušajte izbjeći u što većem luku
- pepermint i žvakaće gume osvježavajućeg okusa kod nekih osoba mogu potaknuti simptome žgaravice
- zaboravite na pohanu hranu, pomfrit i slične namirnice procesuirane u ulju – veliki udio masnoće ih čini vrlo teškima za probaviti te zbog toga može doći do žgaravice
- gazirana pića, jednako kao alkohol i druge napitke koji sadrže kofein, biste trebali izbjegavati
- jako začinjena hrana, poput već spomenutog začinjenog mesa, ne bi trebali biti na vašem meniju
Savjet plus:
Pokušajte sporo jesti, zalogaj po zalogaj, žvačući svaki barem 10 do 15 puta. Uz to, nikada nemojte dopustiti da pregladnite, jednako kao što se ne trebate prejedati.
Pogledajte kako se hraniti za dobar kolesterol, a saznajte i što je to medicinska dijeta!
Foto: Shutterstock
G.H.