Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što jesti ujutro, a što za večeru ako želite zdravo mršaviti?

Shutterstock

U programu krono prehrane od iznimne je važnosti primjena znanja kronobiologije, o vrsti namirnica, njezinoj iskoristivosti, kao i o vremenu kada se pojedini elementi pohranjuju, a kada se energetske zalihe otpuštaju iz adipocita, odnosno masnih stanica.

Već samom primjenom ovih načela, stvaramo zdrav pristup prehrani čime pomažemo uspostavljanju ravnoteže u našem metabolizmu, kao i postizanju za nas idealne tjelesne težine.

Pravila krono prehrane koje treba slijediti ako želite otopiti masne naslage

Ne preskačite doručak

Ujutro stanice našega tijela zahtijevaju energiju i tada masne stanice otpuštaju uskladištenu mast daleko lakše nego u bilo kojem drugom dijelu dana. Idealno vrijeme za unos namirnica koje lako i brzo daju energiju i lako se skladište i otpuštaju je upravo ujutro. 

To su ugljikohidrati (kruh, razne žitarice i masti životinjskog podrijetla – maslac, vrhnje, sir itd). Preskakanje doručka je najteži je mogući prekršaj u prehrani, jer jedino jutarnji unos hrane aktivira masne stanice koje bez oklijevanja intenzivno ispuštaju masti. Preskočimo li jutarnji obrok, nakon noćnog stvaranja masnoća, umjesto da potaknemo jutarnjeg oslobađanje zaliha, uz veliku aktivnost hormona kortizola, naše ih tijelo, naprotiv, nastavlja pohranjivati, jer je zabrinuto zbog nedostatka novog unosa hranjivih tvari.

Navečer se tijelo prebacuje na ekonomičniji način rada, jer je to vrijeme kada tijelo prirodno pohranjuje mast. Naše su stanice u večernjim satima već zamorene i vrlo lijene te linijom manjeg otpora žude za brzim šećerima, kako bi ih lakše i s manje napora uskladištile (naše tijelo fiziološki je adaptirano da stvara mast, a ne bjelančevine).

Ovih 7 namirnica sadrži iznenađujuće velike količine soli

Pravilno rasporedite obroke

To je najčešći problem koji se javlja kod ljudi koji nepravilno raspoređuju obroke – organizam počinje žudjeti za slatkišima. Najprije navečer, a nakon nekog vremena i u svako doba dana.

Unesemo li u večernjim satima masnoće i šećere, zapravo smo dodali materijala našim stanicama da pohrane dodatnu patološku mast, točno na vrijeme kad one to i inače rade, i kad je oslobađanje masti samo simbolično, bez obzira na tjelesnu aktivnost (intenzivne vježbe nakon 21 sat samo muče naše tijelo, jer mi takvom aktivnošću umjetno održavamo razinu kortizola, to jest utječemo na usporavanje prirodnog pada razine kortizola u krvi i odlažemo lučenje drugih nužnih hormona, koji sudjeluju u reparaciji, odnosno popravku stanica i stvaranju zdravog imuniteta).

Idealna hrana za večeru su laki proteini i salate. Dakle, masna riba poput skuše, lososa i tune, piletina/puretina s grilla, kuhanja jaja (samo bjelanjak) – sve to obavezno jesti sa sezonskom salatom. Koliko je preskakanje doručka odlučujuće za pojavu brojnim metaboličkim poremećaja, toliko je naglasak na večeri odlučujući za uspjeh mnogih dijeta.

Najlakši način za izbjegavanje svih ovih problema je pridržavanje unosa hrane od – optimalno – tri puta tijekom dana, (od 8 do 20 sati), s razmakom od četiri sata između obroka.

Detoks napitak od samo 5 sastojka za dobro zdravlje i savršen obujam struka

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo