Nakon kukuruza, riža je najkultiviranija žitarica na svijetu. Korijene vuče iz Kine i Indije, gdje se uzgaja već 5.000 godina.
Ovu
žitaricu koristimo u rižotu, juhi, kao prilog glavnom jelu ili kao samo glavno
jelo, kombiniramo ju s raznim začinima, umacima i aromatičnim biljem, jedemo ju
kao desert na mlijeku, od nje radimo alkoholna pića (sake), koristimo ju u
domaćinstvu za sitne trikove (u solenci), od njene slame izrađujemo šešire,
ogrtače i papir… Čini se kako riža ima mnogo namjena, ovisno o kulturi u
kojoj se uzgaja i konzumira.
Pravi značaj riže pokazuje tajlandski pozdrav “Dobar
dan”, koji u doslovnom prijevodu znači “jeste li danas jeli
rižu?”.
Poznato nam je nekoliko tisuća vrsti
riže, koje možemo podijeliti u dvije osnovne skupine – Oryza sativa i Oryza
glaberima.
Sativa skupina uključuje dvije podvrste zrna riže, a to su
Japonica (riža srednjeg zrna i okruglog), te i Indica (riža dugog zrna).
Kada sazrije, riža se žanje i zrno se odvaja od klasja. Daljnjim
postupkom bruse se ljuske sa zrna dok ono ne postane žutocrveno ili žutozeleno
i ovijeno samo srebrnom košuljicom (ovo je smeđa riža). Ovakvo zrno riže sadrži
sve potrebe vitamine, minerale i bjelančevine, a nešto je žilavije, zbog čega
ga je potrebno dulje kuhati.
Ako želimo dobiti bijelu rižu, zrna se trebaju polirati, tj.
vanjska ovojnica zrna se mora ukloniti. S obzirom da smo uklonili srebrnu
košuljicu koja sadrži tijelu potrebne nutrijente, bijela je riža nešto
siromašnija hranjivim tvarima.
Kada bi ju usporedili s drugim žitaricama, riža ima najveću
energetsku vrijednost (100
grama riže sadrži 360 kcal), međutim, lako se probavlja
i izrazito je hranjiva, stoga se preporučuje kao dijetna namirnica.
Najpopularnija riža u ovom dijelu Europe je vrsta arborio, tj.
riža srednjeg zrna, koja je glavni sastojak rižota i deserta riže na mlijeku.
Ako želite sami napraviti sushi kod kuće, odaberite japansku ljepljivu rižu.
Crvena riža može sniziti razinu kolesterola u krvi
gotovo jednako učinkovito kao i lijekovi (statini) – povećava elastičnost
krvnih žila, štiti nas od srčanih bolesti i umiruje nervozu.
Ova se žitarica preporučuje osobama koje boluju od
celijakije, jer ne sadrži gluten i alergene, a uz to je i lako probavljiva.
K. Horvat