Krvnim žilama “premreženi” smo od glave do pete kako bi organizam bio opskrbljen kisikom i hranjivim tvarima.
Žile trebaju biti jake, elastične i protočne, no s vremenom se u njima može nakupiti prekomjerna masnoća i drugi “otpad”, pa se protok krvi smanjuje, a potpuno začepljenje žila može izazvati srčani i moždani udar.
Održite žile u formi uz pomoć pravilne prehrane koja će ih pročistiti i ojačati.
1. Jabuka
Treba li uopće spominjati staru izreku da jabuka na dan tjera doktora iz kuće van? Jabuka je riznica vitamina, minerala i pektina – vlakna koje snizuje kolesterol i pomaže izlučivanju drugih štetnih tvari iz organizma.
2. Češnjak
Obiluje ljekovitim sumpornim spojevima, od kojih je najpoznatiji alicin, a koji štite organizam od štetnih mikroorganizama i djeluju kao snažni antioksidansi, sprečavajući u srčanožilnom sustavu upale i “zastoje”. Istraživanja su pokazala da češnjak pomaže uravnoteženju krvnog tlaka i kolesterola.
3. Citrusi
Naranča, limun i drugi citrusni plodovi također pridonose ravnoteži krvnog tlaka i masnoća u krvi, zato što sadrže obilje vitamina C, pektina i kalija – to su poznati “specijalci” za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
4. Zeleno lisnato povrće
Špinat, blitva, raštika, kupus, kelj i druge “zelenjave” nevjerojatne su riznice minerala, vitamina i antioksidansa koji sprečavaju taloženje masnoća na stijenkama krvnih žila.
5. Riba
Protiv štetnih masnoća borite se uz pomoć dobrih masnoća! Riba je jedan od najboljih prirodnih izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje sprečavaju stvaranje naslaga i ugrušaka u žilama. Omega-3 masnim kiselinama osobito je bogata plava morska riba poput tune, skuše, sleđa, srdele…
Masnoće u prehrani – kako razlikovati dobre od loših?
6. Začinsko bilje
Ružmarin, majčina dušica, kadulja, origano… obiluju antioksidansima koji blagotvorno djeluju na srčanožilni sustav. Također je začinsko bilje odlična zamjena za sol.
Zdrave i ukusne zamjene za sol
7. Maslinovo ulje
Obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje povoljno utječu na ravnotežu masnoća u krvi. Preporučuje se ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva prvim tiještenjem plodova masline, pa sadrži najviše blagotvornih sastojaka.
8. Bobičasto voće
Borovnice, brusnice, kupine, maline, jagode… Bobičasto voće “puca” od obilja vitamina, minerala i flavonoida koji imaju snažno antioksidativno djelovanje. Antocijanin – pigment koji bobičastom voću daje boju – moćan je antoksidans koji štiti srčanožilni sustav od upala i oštećenja.
9. Nar
Antocijanin je također jedan od glavnih “aduta” mediteranskog šipka ili nara koji sadrži i niz drugih antioksidansa važnih za ravnotežu krvnog tlaka i masnoća. Nar višestruko štiti srčanožilni sustav jer sadrži i obilje vitamina C i kalija.
10. Rajčica
I pigment koji rajčici daje boju – likopen – prava je blagodat za kardiovaskularno zdravlje. Ovaj antioksidans smanjuje rizik od ateroskleroze i održava žile elastičnima.
11. Zeleni čaj
Kod zelenog čaja također glavnu riječ vode antioksidansi koji potiču metabolizam, djeluju protuupalno i smanjuju rizik od začepljenja žila. Među najpoznatijim antioksidansima iz zelenog čaja su katehini koji pomažu uravnoteženju masnoća u krvi.
12. Orašasti plodovi
Orasi, bademi, lješnjaci… odlični su izvori vitamina E koji je jedan od najvažnijih zaštitnika srca i krvnih žila. Orašasti plodovi bogati su i nezasićenim masnim kiselinama, proteinima i vlaknima – savršena kombinacija za kardiovaskularni sustav.
I.V.
Foto: Shutterstock