Isprobajte ove zdrave napitke koji sadrže snažna protuupalna svojstva
Ako ste već probali liječiti bol raznim biljkama, sigurno znate da djeluju, baš kao što određena hrana može pojačati osjećaj boli. Neke namirnice djeluju protuupalno i važno ih je uvrstiti u prehranu.
Donosimo recept za tri napitka koja su i prema mišljenju liječnika odličan pripravak za smanjenje osjećaja boli i mogućnosti infekcija.
1. Soda bikarbona + voda
U nedavno objavljenim rezultatima studije časopisa Imunologija stoji kako je ovaj napitak idealan za sprečavanje upala. Neke pak studije navode kako je opasno koristiti ga stalno jer može utjecati na oštećenje jetre i smanjenje gustoće kostiju.
Priprema: ¼ žlice sode bikarbone pomiješajte s 350 mil vode. Konzumirajte nakon obroka, dva puta u tjednu, nikako duže od 4 tjedna.
Maska za pomlađivanje ruku od sode bikarbone i krastavaca
2. Pešin + đumbir
Studije su otkrili kako aktivni sastojak peršina, karnozol, cilja upale uzrokovane reumatoidnim artritisom.Zahvaljujući protuupalnim svojstvima đumbir može pomoći kod boli u zglobovima i mišićima jer djeluje kao analgetik. Neke novije studije čak tvrde da može ublažiti simptome artritisa.
Priprema: U mikser dodajte;
- 1 šaka svježeg peršina
- 2 šalice špinata
- 1 zelena jabuka
- 1 limun
- 1 mali krastavac
- 2 stabljike celera
- 1 komad svježeg đumbira
Konzumirajte jednom u danu kroz 8 tjedana
3. Limon + kurkuma
Brojne studije su dokazale kako kurkuma tj. kurkumin služi kao aktivan sastojak koji pomaže pri umirivanju simptoma upala. Zbog jakog protuupalnog svojstva sprječava i pomaže u liječenju autoimunih bolesti kao što su Cronhova i Parkinsonova bolest, ulcerozni kolitis, iritabilni kolon, lupus, reumatoidni artritis; smanjuje upale sluznice grla, pluća, želuca i crijeva, svrbež i upale koje prate hemoroide i analne fisure, čuva živčani sustav, koristan za prevenciju Alzheimerove bolesti
10 fantastičnih ideja kako svakodnevno koristiti kurkumu!
Priprema: U maloj tavi kombinirajte;
- 1 žlica naribane kurkume
- 1 žlica naribanog đumbira
- sok jednog limuna
- kora jednog limuna
- 3 šalice vode
- po želji dodajte papra ili meda
Pustite da voda zavrije te ugasite vatru. U posudu kroz cjedilo odvojite tekućinu od ostalih sastojaka. Konzumirajte jednu čašu ovog napitka u danu.
A. A.
Foto: Shutterstock