Omiljena poslastica svih generacija, sladoled, spada pod deserte i slastice. Ove ga kategorije osuđuju na povremenu i ograničenu konzumaciju s obzirom da je krcat šećerom.
Istraživači sladoleda (da, oni zaista postoje) Sveučilišta
 u Missouriju smislili su način na koji sladoled možemo tretirati kao zdravu i
 ukusnu poslasticu. Njihova je misija učiniti sladoled funkcionalnom hranom tako
 da mu dodaju nutrijente poput vlakana, antioksidansa i probiotika. Zamislite
 samo sljedeći pregled kod liječnika kada vam on propiše više sladoleda!
“Hrana osigurava kalorije i utjehu – ljudi žele uživati u hrani. Mi radimo
 na tome da sladoled bude zadovoljavajuć i zdrav”, tvrdi Ingolf Gruen, profesor
 kemije hrane i istraživač sladoleda na spomenutom sveučilištu.
 Dodavanjem probiotika, koji su ionako prisutni u određenim
Dodavanjem probiotika, koji su ionako prisutni u određenim
 mliječnim proizvodima, jednako kao i vlakna sladoledu poboljšavaju proces
 probave. Mnoge su bolesti uzrokovane upalom koja počne u crijevima, tvrde
 istraživači.
Stručnjaci žele koristiti akai bobice i dijelove grožđa kao nove nutrijente,
 te se nadaju kako bi prototip funkcionalnog sladoleda mogao biti spreman za
 testiranje u sljedećih pola godine.
Iako ova ideja doista može doprinijeti poboljšanom zdravlju
 osoba koje će takav funkcionalni sladoled konzumirati, nutricionisti su suočeni
 s nekoliko problema.
Najbitnije prepreke su tekstura, okus i prihvaćanje.
 Profesor Gruen tvrdi kako nutrijenti koje dodaju imaju gorak okus i utječu na
 samu teksturu funkcionalnog sladoleda. Sljedeći korak u njihovom istraživanju
 jest zamaskirati taj okus. Najlogičnije rješenje bilo bi korištenje čokolade,
 koja ima izrazito jaki okus i on bi mogao nadjačati nutrijente, no stručnjaci
 moraju raditi na cijelom nizu okusa.
“Drugi izazov jest odrediti hoće li ljudi biti uzrujani
 time što smo se miješali u hranu koja im pruža utjehu. Moramo znati bi li oni
 bili spremni platiti više za sladoled sa zdravstvenim dobrobitima”, zaključio
 je Gruen.
K. Horvat




