Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vlakna pomažu dijabetičarima

Je li vam je poznata važnost biljnih vlakana i uloga koju imaju za zdravlje organizma? Unosite li dovoljno biljnih vlakana svakog dana?

Biljna vlakna su složene mješavine tvari, koje se sastoje od raznih polisaharida – celuloze, biljnih smola, pektina, agara, gume, hemiceluloze. Ne samo da su odgovorna za zdravlje organizma, već pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta, pozitivno utječu na ljudsko zdravlje i korisna su u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti.

Ovom popisu zdravstvenih dobrobiti redovite konzumacije vlakna sada je meta-analiza objavljena u časopisu Journal of the American Board of Family Medicine pokazala kako bi osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 trebale konzumirati više vlakna jer ga tako mogu lakše držati pod kontrolom.

Istraživači su analizirali 15 prethodnih studija objavljenih kroz dvadesetogodišnje razdoblje koje su se bavile utjecajem vlakna iz prehrane na razinu glukoze i hemoglobina A1c (njegova razina odražava prosječnu glukozu u krvi kroz šest do 12 tjedana, dok razina glukoze natašte predstavlja trenutno stanje i odražava količinu šećera u krvi nakon najmanje osmosatnog posta.

Stručnjaci su ustanovili kako vlakna mogu sniziti razinu glukoze u krvi, ali i razinu hemoglobina A1c. “Povećanje unosa vlakna putem prehrane osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 je dobrobitno i treba se poticati kao strategija držanja bolesti pod kontrolom“, savjetovali su istraživači.

Vlakna nisu bitna samo dijabetičarima, nego svima! Odrasli i djeca bi trebali konzumirati 14 grama vlakna za svakih tisuću kalorija koje unesu. Primjerice, ako dnevno konzumirate 1700 kalorija, tada trebate osigurati i 24 grama vlakna. Većina se ne drži ovih smjernica i niti ne zna u kakvim namirnicama može potražiti vlakna – Trebate više vlakna? Znamo kako!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo