Koliko puta su nam roditelji govorili kako moramo jesti voće i povrće kako bi bili zdravi? Ovo već i vrapci na grani znaju, a sada stiže još jedna u nizu mnogih znanstvenih potvrda naših starih.
Istraživači
kliničke fiziologije finskog Sveučilišta Tampere su usporedili podatke o
životnom stilu preko 1600 osoba, koje su pratili kroz razdoblje od 27 godina.
Koncentrirali su se na unos voća i povrća u djetinjstvu i životnom stilu u
odrasloj dobi.
Svim je
ispitanicima ispitana krutost arterija pulsnom valnom brzinom. Kada srce kuca,
izbačaj krvi stvara pulsni val koji putuje stjenkom arterijalog stabla. Brzina
ovog pulsa ovisi o krutosti arterija – što je stjenka kruća, to će brzina biti
veća
Krutost arterija je povezana s aterosklerozom, koja
je ključni faktor bolesti srca. Kada su arterije krute, srce se mora više
truditi kako bi učinkovito moglo pumpati krv.
Ustanovljeno
je kako su djeca koja su jela manje voća i povrća u odrasloj dobi imala veću
brzinu pulsnog vala u odnosu na ispitanike koji su u djetinjstvu svoje obroke
upotpunjivali zdravim namirnicama. Čak i kada
su uzeli u obzir druge faktore rizika, poput razine kolesterola, rezultati
stručnjaka su bili nepromijenjeni.
“Ovi
rezultati upućuju kako je cijeloživotni obrazac male konzumacije voća i povrća
povezan s ukrućenjem arterija u odrasloj dobi. Roditelji i pedijatri imaju još
jedan razlog za ohrabrenje djece kada je u pitanju konzumacija voća i
povrća”, zaključio je dr. Mika Kahonen, voditelj istraživanja.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Circulation: Journal of the
American Heart Association.
K. Horvat