Ukoliko se želite zaštiti od prijevremenog umiranja zbog bolesti srca, karcinoma ili drugih zdravstvenih problema, trebali biste konzumirati povećane količine antioksidansa pod imenom alfa-karoten. Ovaj manje poznati rođak beta-karotena se krije u voću i povrću.
Spomenuti se karotenoidi (alfa i beta-karoten) nakon konzumacije pretvaraju u vitamin
A. Stručnjaci su donedavno vjerovali kako se spomenuti proces učinkovitije razvija s
beta-karotenom nego s njegovom alfa inačicom.
Međutim, novo je istraživanje potvrdilo kako alfa-karoten može igrati ključnu
ulogu u obrani DNA stanica od napada. Novootkriveni bi podatak mogao objasniti sposobnost ove hranjive tvari da ograniči oštećenje tkiva koje
može izazvati kobne bolesti, kažu znanstvenici.
Znanstvenici naglašavaju kako alfa-karotenom obiluju žuto-narančaste
namirnice, kao što su mrkva, slatki krumpir, bundeva i zimske tikvice, mango, dinja
te neke tamno-zelene namirnice poput brokule, mahuna, graška, špinata, repe,
kelja i kivija.
“Iako alfa-karoten sam po sebi vjerojatno neće produžiti život, povećana
konzumacija ovog fitonutrijenta može pomoći osobama da žive duže i zdravije”,
poručila je američka nutricionistica Lona Sandon.
Rezultati istraživanja su objavljenu u najnovijem izdanju Archives of
Internal Medicine.
K. R.