Za bolji seks, zdravije srce i energiju jutarnjoj kavi dodajte ove začine - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Za bolji seks, zdravije srce i energiju jutarnjoj kavi dodajte ove začine

Shutterstock

I vi zaboravljate na dnevni unos vitamina i minerala? Ali vjerojatno ne zaboravljate na šalicu kave…

Problem je lako rješiv – dodajte u kavu omiljene začine, uživajte u novom mirisu i okusu te ujedno čuvajte zdravlje! 

Cimet za zdravlje srca: Osim divnog mirisa, ovaj će napitak dodati kavi zrno antioksidanta, a prema istraživanjima upravo ovaj začin čuva zdravlje srca i mozga. 

Engleski puding od kruha – jednostavan desert savršenog okusa

Đumbir za jake kosti: Stoljećima se koristi kao pomoć pri liječenju mučnine, olakšavanja boli u mišićima, snižava kolesterol i poboljšava probavu. Naribajte malo svježeg đumbira u toplu kavu. 

Kurkuma protiv depresije: Ako barem malo pratite zdravstvene teme, upoznati ste sa svim dobrobitima ovog začina. Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja. Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na liječenje depresije. Uz ova djelovanja, kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih tegoba, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sustav, bolova u zglobovima, nadutost 

Smiruje glavobolje, štiti srce, regulirala probavu… Lovorov list čuva naše zdravlje

Maca prah za bolji seksualni život: Ona predstavlja pravi rudnik sterola, koji pozitivno utječu na imunitet. Također je bogata kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem, sumporom, natrijem i željezom, a sadrži tragove cinka, bakra, selena, joda, bizmuta magnezija i kositra. Od vitamina sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, C, E i D3. 

Uz pomoć vitalnih tvari, maca utječe na kontrolu lučenja hormona, što dovodi do hormonalne ravnoteže i povećanja psiho-fizičke energije – što će pozitivno utjecati na seksualni život.  

Kakao za bolju memoriju i nizak tlak: Kakao sadrži visoku razinu flavonola, a riječ je o podgrupi dobro poznatih flavonoida, koji imaju izuzetno jaka antioksidativna svojstva i koji štite moždane stanice od oštećenja. Istraživanja pokazuju kako osobe koje svakodnevno ispiju šalicu kakaa ili vruće čokolade imaju bolju “radnu memoriju” te ostvaruju bolje rezultate u testovima rasuđivanja. Kakao stimulira proizvodnju endorfina, hormona sreće. On pomaže zdravlju arterija i štiti nas od krvožilnih bolesti, smanjuje krvni tlak, povećava elasticitet žila i smanjuje rizik od srčanog udara, snižava kolesterol. 

A. Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo