Za dobro zdravlje jedite sjemenke!

sjemenke-3

Bez obzira jeste li vegetarijanac, vegan ili jedete meso, sjemenke mogu naći put do vašeg tanjura. Možete ih jesti kao dio glavnog jela, samljeti ih, ili koristiti u malim količinama kao začin drugim jelima.

SjemenkeSjemenke nisu skupe, a ukusne su. Evo nekoliko najčešće konzumiranih vrsti sjemenki:

Lanene sjemenke.
Obiluju omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, cinkom, željezom, kalcijem i vitaminom E, te su odličan dodatak vašoj prehrani. Sadrže ih neke kupovne žitarice i krekeri, ali možete kupiti i same lanene sjemenke. Stručnjaci tvrde kako ove sjemenke morate dobro prožvakati jer tako dobivate sve hranjive tvari. S obzirom kako je malu sjemenku teško dobro prožvakati, možda je bolji savjet samljeti ih. Jednom kada to učiniti možete lanene sjemenke dodati frapeima, tijestu za kruh ili žitaricama.

Sjemenke bundeve.
Bundeva obiluje magnezijem, fosforom, manganom, triptofanom i željezom. Sjemenke bundeve su dobar izvor bakra, cinka i vitamina K. Možete ih kupiti, ali i sami pripremiti - bundevu izdubite, sjemenke isperite i osušite, te ih prepržite kako bi dobile bolji okus.

Sjemenke sezama. Sezam se ne koristi samo na pecivima ili u egzotičnim kuhinjama, sjemenke se mogu kombinirati i sa salatom, žitaricama i jogurtom.  Ove male sjemenke pune su bakra i mangana, kalcija, magnezija i željeza. Puni okus sjemenki sezama dobit ćete ako ih malo prepržite.

SezamSjemenke suncokreta. Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1. Tunu ili pileću salatu možete "začiniti" suncokretovim sjemenkama, ili ih posuti po jajima.

Sjemenke konoplje.
Konoplja obiluje proteinima, kalcijem, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Iako sadrži tetrahidrokanabinol, sastojak koji se nalazi i u marihuani, jedenjem sjemenki konoplje nećete osjetiti takvu vrstu učinka.  

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!