Liječnici preporučuju: za optimalno zdravlje dobro je pojesti, umjesto tri preobilna, pet manjih obroka na dan. Što u njih uključiti?
Namirnice bogate ugljikohidratima mogu vas zasititi, opskrbljuju energijom na dulje vrijeme i brinu se za dobru probavu. Proizvodi od cjelovitih žitarica sadrže vrijedne vitamine i minerale, krumpiri nude bogat izvor vitamina C te kalij koji ce omogućiti da se riješite nakupljene tekućine u tkivu.
1x bjelančevine
Tijekom tjedna pojedite najviše dvije do tri porcije mesa i peradi, dva puta tjedno ribu (oko 150 g), 2 do 3 ploške kobasice i do 3 jaja.
- Meso, uz punovrijedne bjelančevine i važne mineralne tvari poput željeza i cinka, selena i B vitamina, daje i masti.
- Riba, prije svega morska, nije masna, ali je bogata vitamina i mineralnim tvarima, posebno važnima za opskrbu tijela jodom.
- Jaja su pravi izvor prirodnih tvari, ali nose i relativno visok kolesterol.
5x voće i povrće
Pet porcija voća i povrća dnevno trebalo bi, prema tvrdnjama stručnjaka, spriječiti mnoge zloćudne bolesti. Važno je da polovica voćnih obroka bude u sirovom stanju, 1 do 2 porcije neka budu u obliku soka, najbolje svježe cijeđenog.
4x mlijeko
Mlijeko, kravlji sir, jogurt i druge vrste sireva brinu se za dovoljnu količinu bjelančevina, kalcija te za vitamin B u tijelu. Ali kad birate mliječne proizvode, radije uzimajte one s manjim udjelom masnoće, pogotovo patite li od viška kilograma. Količine: 1 čaša mlijeka (150 ml), 1 jogurt ili 1 porcija kravljeg sira (150 g), 3 ploške sira (90 g).
3x ulje
Preporučljiva dnevna količina ulja je tri žlice. Upotrijebite po mogućnosti maslinovo ili sojino ulje koja sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina. Te kiseline snižavaju kolesterol i štite od bolesti krvotoka. Izbjegavajte industrijske i životinjske masnoće kako biste smanjili kalorije.
K. R.