Mnogi ljudi vjeruju kako bijelo povrće nema značajniju nutritivnu vrijednost. No, to nije točno! Zapravo, većina bijelog povrća je bogata hranjivim tvarima i pomaže organizmu u borbi protiv oboljenja i infekcija.
Stručnjaci preporučuju puno povrća u boji svaki dan, odnosno barem jednu porciju bijelog povrća dnevno. Jedino na ovaj način tijelu osiguravate sve potrebne
vitamine, minerale i nutrijente koje sadrži povrće bijele boje.
Evo kratke liste “bijelih” namirnica, koje čine čuda za vaše zdravlje:
Luk je moćan antioksidans. Štiti stanice i tkivo od oštećenja i
vanjskih štetnih utjecaja. Istraživanja su pokazala kako gorak i ljut luk sadrži
više antioksidansa, nego luk blagog okusa.
Češnjak obiluje tiosulfatima, supstancama koje doprinose zdravlju
srčanog mišića.Češnjak djeluje kao antibiotik te je učinkovit i protiv gljivica.
Za najbolji nutritivni učinak, jedite cijeli češnjak – ne kapsule koje možete
naći u trgovini. Prah češnjaka također je ljekovit, ali nema učinak koji ima
svježe narezani ili zdrobljeni češnjak.
Cvjetača i bijeli kupus nutritivno su iste vrijednosti kao brokula,
kelj i prokulice. Cvjetača je odlična zamjena za krumpir na vašem tanjuru.
Jednakog je okusa, ili približno sličnoga, ali sadrži puno manje kalorija, a
više hranjivih tvari.
Pastrnjak je korjenasto povrće, poput mrkve ili cikle. Pomalo je škrobnog
okusa, ali je izvrstan izvor vlakana, vitamina C i kalija. Pastrnjak je jednako
ukusan kao samostalan obrok, ali i kao dodatak juhama i varivima.
Gljive imaju malo kalorija, ali puno nutrijenata, vitamina B i C i
kalija. Gljive bijele boje čak sadrže male količine vitamina D. Smatra se kako
neke vrste gljiva imaju antikancerogena svojstva, no potrebna su daljnja
istraživanja.
Drugo povrće bijele boje koje će vas osnažiti i napuniti energijom su poriluk, celer, te bijeli dijelovi krastavca i
tikvica.
D. Šorgić