Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašećerenim sokovima riskirate hipertenziju

Ako volite piti slatke kupovne sokove, možda je vrijeme da promijenite ovu naviku – izlažete se riziku od povišenog krvnog tlaka.

Umjesto sokova radije pijte vodu ili nezašećerene čajeve.

Istraživači Imperial Collegea u Londonu tvrde kako se osobe koje piju zašećerene sokove loše hrane, a u konačnici na taj način pridonose hipertenziji (stanju povišenog krvnog tlaka).

Oni su u studiju uključili gotovo 2700 osoba starih između 40 i 59 godina koje su vodile zapisnik o svemu što su pile i jele četiri dana. Ispitanici su također ispunili detaljan upitnik o svom stilu života, zdravstvenih i društvenim faktorima koji bi mogli utjecati na krvožilno zdravlje te im je redovito mjeren tlak.

Stručnjaci su ustanovili kako su osobe koje su konzumirale više glukoze i fruktoze imale viši tlak – riječ je o zaslađivačima koji se nalaze i visokofruktoznom kukuruznom sirupu.

Za svako slatko piće koje su ispitanici popili dnevno, krvni tlak je bio 1,6 milimetara žive viši, tj. 0,8 milimetara žive viši kada je u pitanju dijastolički tlak. “Rezultati upućuju na još jednu moguću intervenciju kako bi se smanjio krvni tlak. Pružaju potporu preporukama za smanjenje unosa zašećerenih sokova, ali i dodatnih šećera i soli kako bi se snizio tlak i poboljšalo krvožilno zdravlje”, objasnio je dr. Paul Elliott, profesor na Odsjeku epidemiologije spomenutog koledža.

Istraživačima nije u potpunosti jasno na koji način slatki sokovi povisuju tlak, no smatraju da je moguće zadržavanje soli li viša razina mokraćne kiseline u krvi koji vode nižoj razini dušikovog oksida – on opušta i proširuje krvne žile. Jednako tako, moguće je da zaslađivači pojačavaju aktivnost simpatičkog živčanog sustava koji kontrolira ritam kucanja srca i krvni tlak.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo