Mališani koji su jeli ribu za vrijeme prve godine svog života imaju 22 posto niži rizik od razvijanja ekcema i 26 posto niži rizik od peludne hunjavice.
Iako su prethodna istraživanja pokazala kako prehrana malene djece koja uključuje ribu može djelovati zaštitno po zdravlje sve do četvrte godine, znanstvenike je zanimalo mogu li se ove zdravstvene dobrobiti zadržati nešto dulje. Tako su stručnjaci Instituta Karolinska iz Švedske pratili gotovo 3300 beba i proučavali njihovu prehranu u prvoj, drugoj, četvrtoj, osmoj i dvanaestoj godini. Analizirali su koliko je djece razvilo alergije.
Rezultati su ocrtali ulogu ribe u prehrani švedskih beba i djece: čak je 80 posto mališana konzumiralo ribu barem dva puta mjesečno. Kod njih se značajno smanjio rizik od razvijanja alergija usporedno s onom djecom koja nisu jela ribu. Nažalost, istraživači nisu naveli koju su vrstu ribe ova djeca jela.
Ustanovili su kako je rizik od razvijanja ekcema 22 posto niži, a rizik od peludne hunjavice (riječ je o obliku alergijskog rinitisa, upali sluznice nosa uzrokovanoj alergijskom reakcijom na alergene) 26 posto niži kod mališana koji su u prvoj godini života jeli ribu barem dva puta mjesečno.
Nutricionisti često ističu koliko je važno jesti ribu jer je
sjajan izvor lako probavljivih bjelančevina, esencijalnih aminokiselina te
obiluje dugolančanim nezasićenim omega 3 masnim kiselinama snažnog prtuupalnog
učinka za organizam. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da su ljudi, koji žive u
podnebljima u kojima hrana iz mora ima istaknutu ulogu u prehrani, boljeg
zdravlja, a životni vijek im je duži.
Ako ste se odlučili za riblji meni, obratite pozornost na način
pripreme. Naime, pečena i kuhana riba vašem srcu pruža više omega-3 masnih kiselina
nego pržena, sušena ili usoljena riba.
Kako odabrati ribu?
- provjerite je li riba propisno rashlađena ili stavljena na led
- svježa riba ima blag miris, dok stara miriše po amonijaku ili
ustajalosti - ako svježu ribu pipnete prstom, na njoj neće ostati udubljenje
- meso treba biti čvrsto i sjajno, bilo da je riba cijela ili u filetima
- riba ne smije imati tamne rubove i ne smije biti smećkasta ili
žućkasta - oči moraju biti bistre i malo izbuljene
- škrge trebaju biti žarkocrvene i bez sluzi
- ne kupujte smrznutu hranu ako je pakiranje otvoreno, poderano i
izgužvano.
K. Pužar