Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto se javlja iznenadna i jaka želja za slanom hranom?

Foto: Shutterstock

Izbacite li iz svakodnevne prehrane samo jednu žličicu soli, stručnjaci kažu kako ćete spriječiti razvoj velikog broja bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča maksimalni unos soli od pet grama dnevno, no u zapadnim je zemljama on zna biti i duplo veći. Zašto ponekad imamo jaku želju za slanim? Ponekad se ta želja javlja kao simptom neke bolesti. Donosimo nekoliko zdravstvenih stanja koja mogu biti uzrok jakoj želji za slanim.

1. Dehidracija

Ako vašem organizmu manjka vode, vrlo ćete vjerojatno osjetiti žeđ, a na taj vas način organizam potiče da pijete i jedete više.

2. Poremećaj elektrolita

Tekućina tijelom raznosi važne minerale, a oni organizmu pomažu da normalno funkcionira. Natrij, koji se nalazi u kuhinjskoj soli, je jedan od tih minerala. Ako ti minerali, zvani elektroliti, nisu u ravnoteži možete osjetiti želju sa slanim.

3. Addisonova bolest

Vaše nadbubrežne žlijezde su odgovorne za proizvodnju hormona koji su važni za život. Addisonova bolest je rijetka te može smanjiti proizvodnju hormona nadbubrežne žlijezde. Osobe koje pate od ove bolesti mogu imati jaku želju za slanim, prenosi healthline.

4. Stres

Nadbubrežne žlijezde su zadužene za otpuštanje kortizola te na taj način reguliraju krvni tlak i reakciju organizma na stres. Određena istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju višu razinu natrija u organizmu otpuštaju manje hormona kortizola u stresnim siruacijama. Posezanje za slanim namirnicama je​ vjerojatno način na koji se tijelo pokušava nositi sa stresom. 

5. Trudnoća

Trudnice često povraćaju te imaju proljev kao rani znak trudnoće. Oba su simptoma put ka dehidraciji, a ona rađa želju za slanim kako bi se u organizmu nadomjestili elektroliti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo