Nisu sve namirnice zaslužile naziv superhrana, ali jetrica je jedna od njih
Nekad cijenjena namirnica, danas gubi na svojoj popularnosti što je prava šteta obzirom da je fantastičan izvor nutrijenata i esencijalnih amino kiselina. Pune su proteina (više od puretine) koji su važni za organizam, sadrži malo kalorija ali puno vitamina i minerala.
Kada kupujete jetricu neka bude od životinje iz organskog uzgoja. Kako sadrži puno vitamina A, ne bi se trebala jesti često. Par puta tjedno je sasvim dovoljno. Mnogima se ne sviđa okus ove namirnice, ali ako je naučite pripremati na pravilan način, primijenit ćete mišljenje. Nema hrane koja je toliko bogata esencijalnim nutrijentima u bio raspoloživom obliku, kao što je to jetra
Čvarci – omiljena poslastica svih generacija
Mnogi se pitaju je li ova namirnica uistinu zdrava, a najčešće se u tom kontekstu spominje količina kolesterola. Iako je istina da sadrži dosta kolesterola, to većini ljudi ne bi trebalo predstavljati problem. Također treba spomenuti da jetra ne skuplja toksine u sebi, već ih obrađuje, neutralizira i šalje negdje drugdje na pohranu.
Kako uključiti jetrica u prehranu?
- Pečeno na tavi: Iznimno su ukusne ako se pripremaju na ovaj način i na karaju im se doda nasjeckani bijeli luk
- Spaghetti Bolognese: Jetricu možete nasjeckati ili samljeti sa ostatkom mesa.
- Hamburgeri: Također ih možete dodati usitnjene mesu za burger
- Dodajte začine: Na taj ćete način bilo kojem jelu s jetricama poboljšati okus i prikriti njihovu jako aromu
- Namočite ih u mlijeku i soku limuna prije kuhanja: Na taj ćete način ublažiti jak okus.
Imate nekontroliranu želju za nekom hranom? Evo što to govori o vašem tijelu
A.A.
Foto: shutterstock