Vegetarijanska prehrana često se analizira zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Vegetarijanci su boljeg zdravlja od ostatka populacije, pogotovo kada je u pitanju sprječavanje raka. Mnoge su se studije pozabavile ovim pitanjem i dale odgovor.
Režim prehrane karakterističan za vegetarijance nudi vlakna i fitonutrijente koji su od velike pomoći u prevenciji raka.
Vegetarijanci konzumiraju veće količine povrća, pa tako više uživaju u njegovim
prednostima nego osobe koje povremeno jedu povrće kao prilog. Vlakna čiste naše tijelo tako da za
sebe vežu toksine i otpadne tvari. Tako se rizik od razvijanja raka crijeva
svodi na minimum.
Fitonutrijenti su
članovi obitelji antioksidansa,
čelnici borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu
ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti.
Fitonutrijenti koji se nalaze u voću i povrću su najmoćnije
tvari u borbi protiv raka. Najviše zaštite pružaju:
- selen
- folna kiselina
- vitamin B12
- vitamin D
- klorofil
- antioksidanti
- karoteni (a-karoten, b-karoten, likopen, lutin i
kriptoantin).
Svakim danom se stavljamo pod utjecaj sve većeg broja
kancerogenih tvari. Pretjeranom težinom, premalom količinom kretanja i krivom
prehranom ne možemo imunitet dovesti na optimalnu razinu kako bi se uspješno
borio protiv malignih bolesti – ubojice broj jedan suvremenog doba. Velike
količine voća i povrća nam daju potrebno oružje za takvu borbu.
Što treba jesti?
Namirnice bogate antioksidansima su bobičasto voće, crveno
grožđe, ribe dubokih mora i tamno lisnato povrće.
Najbolji izvori vitamina D su hladnovodne ribe, ulje jetre
bakalara, maslac i žutanjci.
Morske alge su izrazito bogate klorofilom jer proizvode
najviše količine kisika na Zemlji.
Karotene nalazimo u povrću žute i narančaste boje.
Grah, zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja su bogati
folnom kiselinom, a brazilski oraščići i blitva su bogati izvori selena.
K. Horvat