Kozje mlijeko, iako rjeđe korišteno, odlična je alternativa kravljem. Obiluje vitaminima i mineralima – kalcije, fosforom, kalijem, vitaminom B i proteinima. Ovo mlijeko ne zahtijeva homogenizaciju, pa je lakše probavljivo nego kravlje.
Koje sve prednosti
donosi redovito pijenje kozjeg mlijeka?
Sprječava gubitak koštane mase i bolesti
Kozje mlijeko obiluje kalcijem – jedna čaša sadrži više od 32 posto potrebne
dnevne doze. Kao što znamo, kalcije je
esencijalan za zdrave kosti, a istraživanja pokazuju i da štiti žene od raka
dojke. Visoka razina kalija pomaže u zaštiti organizma od kardiovaskularnig
bolesti.
Stabilizira šećer u krvi
Ljudi koji redovito konzumiraju kozje mlijeko imaju nižu razinu glukoze u
krvi. Ovo mlijeko također sadrži konjugiranu linolnu kiselinu koja
smanjuje šećer i uklanja masnoće iz tijela.
Daje energiju i snagu
Šalica kozjeg mlijeka sadrži oko 17 posto potrebne dnevne doze proteina i 20
posto riboflavina. Proteini pridonose izgradnji mišića, a riboflavin pomaže u
proizvodnji energije. Uz redovitu konzumaciju kozjeg mlijeka vaše će tijelo imati sve što mu je potrebno za normalan rast i razvoj.
Smanjuje alergijske reakcije
Osobe koje pate od alergija ili ne podnose kravlje mlijeko, u kozjem imaju
zdravu alternativu. Ovo mlijeko smanjuje
neugodne alergijske reakcije, želučane tegobe, ekceme, pa čak i bol u
zglobovima. Stručnjaci potvrđuju da kozje mlijeko sadrži i oligosaharide koji
olakšavaju probavu i potiču metabolizam.
D. Šorgić