Zimnica iz zamrzivača - jedini vodič koji vam treba za očuvanje plodova iz vrta - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zimnica iz zamrzivača – jedini vodič koji vam treba za očuvanje plodova iz vrta

Zamrzavanje se smatra najprikladnijim načinom da se “produlji život” svježim sezonskim plodovima jer se na niskim temperaturama učinkovito usporava prirodan proces kvarenja hrane.

Voće i povrće sadrži mnogo vode pa je osjetljivo na zamrzavanje, no pridržavate li se određenih pravila, u namirnicama možete sačuvati više vitamina i minerala nego bilo kojom drugom metodom konzerviranja.

 • Preporučuje se zamrzavanje odnosno čuvanje na -18 °C jer se na toj temperaturi onemogućuje aktivnost i razmnožavanje mikroorganizama, a namirnice zadržavaju hranjive tvari, boju i okus.
 • Na -18°C u zamrzivaču, povrće se u prosjeku može čuvati 8-12 mjeseci, a voće 6-10 mjeseci.
 • Birajte što kvalitetnije i svježije voće i povrće koje dolazi ravno iz vrta ili voćnjaka. Prije zamrzavanja, dobro ga operite, očistite i uklonite sva oštećenja.
 • Prije stavljanja u zamrzivač namirnice trebaju biti već ohlađene, a nakon odmrzavanja upotrijebite ih što prije.
 • Najpraktičnije je pakirati namirnice u plastične vrećice i posude s poklopcem.
 • Neka u pakiranju ostane što je manje moguće zraka – istisnite ga iz vrećica jer ćete tako spriječiti gubitak okusa i isušivanje namirnica.
 • Na pakiranjima označite vrstu namirnica i datum zamrzavanja, kako biste se lakše snalazili i pazili na trajnost namirnica.
 • Zamrznuto voće i povrće ne treba odleđivati nego se može odmah pripremati, pa je najpraktičnije pakirati ga u manjim “jednokratnim” količinama, dovoljnim za jedan obrok.

Povrće i začinsko bilje

Gotovo sve vrste povrća koje se mogu zamrzavati, najbolje je prije toga blanširati kako bi se što više očuvala kakvoća. Ako povrće nakratko prokuhate u kipućoj vodi ili na pari, znantno se smanjuje količina mikroorganizama i djelovanje enzima koji uzrokuju promjenu teksture, boje i okusa.

 • Blanširanje se preporučuje za korjenasto povrće (npr. mrkva, cikla), grašak, mahune, cvjetaču, brokulu, špinat, blitvu, kelj, tikvicu, bundevu, papriku, kukuruz, patlidžan…
 • Tvrdo povrće (npr. mrkva, celer, peršin) blanšira se oko 4 minute, a mekše povrće (npr. mahune, bundeva, tikvica) od 1 do 3 minute.
 • Nakon blanširanja povrće treba brzo ohladiti, najbolje pod mlazom vode, ili ga uroniti u lonac s hladnom vodom. Nakon toga ocijedite ga i osušite, a potom zapakirajte.
 • Kad odmrznete povrće, ne zaboravite da je već blanširano, pa ga ne treba dugo kuhati.
 • Za zamrzavanje nije pogodno povrće s vrlo visokim udjelom vode – zelena salata, radič, rotkvica, krastavac, rajčica (bolje je rješenje skuhati sok od rajčice i zamrznuti ga u plastičnim bočicama, za pripremu juha i umaka). Ne preporučuje se zamrzavati ni krumpir, a ni gljive.
 • Svježe začinsko bilje (npr. peršin, celer, bosiljak) može se zamrznuti. Očistite ga, operite, ocijedite, nasjeckajte i spremite u vrećice.

Voće

Većina voća ima vrlo veliki udio vode, pa uzmite u obzir da nakon zamrzavanja često neće imati jednaku teksturu – voda će se pretvoriti u led, a led se širi pa stanice voća “pucaju”, što znači da će pri odmrzavanju omekšati. No svakako možete zadržati hranjive tvari i okus – vrijedi sačuvati svježe voće kao zdrav dodatak jogurtu, smoothieju, kremama, kolačima…

 • Voće nije potrebno odmrzavati prije upotrebe. Možete ga koristiti direktno iz zamrzivača.
 • Možete zamrznuti razno voće, npr. breskve i šljive, pa čak i grožđe i jabuke. Praktično je jabuke naribati kako biste ih odmah, nakon što ih izvadite iz zamrzivača, mogli “ubaciti” u kolač, ali nemojte zaboraviti da će pustiti sok.
 • Iz većeg koštuničavog voća dobro je ukloniti koštice (možete ga narezati na polovine ili manje komadiće). Manji plodovi poput višanja i šljiva mogu se zamrznuti i cijeli, s košticom (iako mnogi vade košticu jer je to praktičnije).
 • Neki zamrzavaju voće uz dodatak šećera, sirupa, limunova soka ili limunske kiseline, kako bi se voće što bolje “konzerviralo” i zadržalo boju. No bez šećera imat ćete zdraviji obrok! 
 • Borovnice i drugo bobičasto voće (uključujući i bobe grožđa) možete ostaviti cijelo. Stavite voće na veći plastični poslužavnik, lim za pečenje ili u široku i plitku posudu, slažući bobice jednu do druge, ali tako da se ne dodiruju. Tako ćete dobiti zasebne komade koji nisu međusobno “zalijepljeni”. Ostavite nekoliko sati u zamrzivaču, a potom već zaleđene bobe spremite u vrećice u željenim količinama. I druge vrste voća možete najprije zalediti u manjim komadima, a potom rasporediti u vrećice ili posude.
 • Sitni plodovi ili narezani komadići voća mogu se u kalupu za led zamrznuti u kocke (ili druge oblike) kao dekorativan dodatak napitcima i desertima. Komadiće voća stavite u posudice za led, prelijte ga s vodom i zamrznite.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo