Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li koju vrste riže koristimo za koje jelo?

Riža je najkultiviranija žitarica na svijetu nakon kukuruza. Korijene vuče iz Kine i Indije, gdje se uzgaja već 5000 godina.

Pravi značaj riže pokazuje tajlandski pozdrav “Dobar
dan”, koji u doslovnom prijevodu znači “jeste li danas jeli
rižu?”.

Kada bi ju usporedili s drugim žitaricama, riža ima najveću
energetsku vrijednost (100
grama riže sadrži 360 kcal), međutim, lako se probavlja
i izrazito je hranjiva, stoga se preporučuje kao dijetna namirnica.

Vrsta riže ima koliko i jadranskih otoka, otprilike tisuću, stoga ni ne čudi kako mnogi ostaju zatečeni pred izborom ove žitarice i nisu sigurni kakvo zrno koristiti za određeno jelo. Ugrubo, rižu dijelimo u dvije skupine, a to su oryza satica i oryza glaberima.

Sativa skupina uključuje dvije podvrste zrna riže, a to su japonica (riža srednjeg zrna i okruglog), te i indica (riža dugog zrna).

Riža dugog zrna je pet puta je dulja nego što je šira. Pri kuhanju se ne sljepljujenego je svako zrno samostalno i odvojeno (zbog amiloze), što znači da je ova vrsta prikladna za salate, juhe i pržena jela s rižom.

Riža srednje dugog zrna podrazumijeva zrnca koja su dvostruko duža od svoje širine. Ona sadrže podjednake količine amiloze i amilopektina, što znači da se zrnca mogu slijepiti nakon kuhanja. Riža srednje dugog zrna prikladna je za deserte i punjenje povrća.

Riža kratkog zrna sadrži više amilopektina, pa su zrna debeljuškasta, okruglasta i ljepljiva. Takva riža pogodna je za rižota, suši ili rižu na mlijeku.

Ovim trikom prepolovite broj kalorija u riži

Najpopularnija riža na našim prostorima je vrsta arborio, tj. riža srednjeg zrna, koja je glavni sastojak rižota i deserta riže na mlijeku. Svako srednje veliko zrno ima bijelu točkicu koje ostaje čvrsta kada se zagrize, dok ostatak zrna postaje mekan i daje kremastu teksturu rižotu. 

Kada govorimo o aromatičnoj riži, odaberite pakistanku basmati ili tajlandsku jasmin rižu, koje nakupljaju aromatične tvari i začine. Orijentalna jela imat će bolji okus!

Otkrijte sve tajne pripreme rižota od chefa Tomislava Veseljaka

Znate li razliku između smeđe i bijele riže? Smeđa ili integralna riža prehrambeno je mnogo vrednija od bijele riže. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više hranjivih tvari.
Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1
i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne
kiseline nego bijela riža. Kako smeđa riža sadrži sve svoje prirodne elemente
zajedno s ljuskom, ona će se sporije i razgrađivati te biti idealan
izbor za sve one koji ne žele nagli inzulinski skok. 10 dana dijete sa smeđom rižom

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo