Snaga matcha čaja

caj-biljni-japanski-kineski3

Veliki dio nas, nažalost, nije svjestan svog zdravlja sve dok nas bolest ne savlada. Ponekad premalo pažnje posvećujemo sebi samima,svojim bližnjima i ne prepoznajemo signale koje nam organizam daje svojim znakovima.

Protekli tjedan i nas je dobrano potresla bolest naše male "krafnice"(Maše) koja je završila u bolnici  na odjelu  pedijatrije KBC –a Rebro gdje smo se sami uvjerili koliko je život  tih patuljaka  krhak, osjetljiv. Prepušten je standardnoj medicini koja mora djelovati snažno,brzo ali i s nizom kontradikcija koje ju prate. Gledajući svakodnevno u bolnici izmučena lica roditelja i rodbine koji bdiju nad djecom uz krevetiće, obuzme vas neobjašnjivi osjećaji koji prožimaju duboko, duboko i ostavljaju ožiljke za cijeli život. Strepnja, strah, tuga i nekolicina pitanja koje si postavljate u tom trenutku uzimaju danak vama i vašim najbližima. Evolucija nas čini prilagodljivima na pregršt situacija koje si u normalnim uvjetima ne možemo ni zamisliti. 

ČajNaša snaga u tim trenucima  bila je  poljuljana kao jedrenjak u nemilosrdnom, nemirnom moru. Borimo se, iznenađujemo sami sebe, preispitujemo sve protekle trenutke. U takvom konfuznom stanju okrećemo se onome u što vjerujemo. Onome što će nam dati snage za bitke koje nas čekaju.

Iako vjerujemo da snaga dolazi iz nas samih, tijelo i duh treba osvježiti snagom iz napitka - napitka koji već stoljećima primjenjuju u japanskim ceremonijama  poznat pod imenom matcha čaj. Do ovog trenutka, vjerujte nam, nismo ni slutili da matcha čaj u prahu ima takvu duhovnu, mentalnu i fiziološku snagu.


Matcha je japanski fini, smrvljeni čaj u prahu. Radi se o zelenom čaju koji se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, ima intezivnu zelenu boju, okusom je lagan i pomalo gorak. Sadrži katehin, karotin i vitamine A,B,C i E. Listići za preradu matcha čaja beru se četiri tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju delikatesni tamno zeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, prigušuju, suše i na kraju u kamenom mlinu drobe  u fini prah. Zanimljivo je da za 30 grama matcha čaja kameni mlin od granita treba raditi sat vremena – ovaj podatak govori o kakvom je finom prahu riječ.

Za razliku od normalnog zelenog čaja koji može odstajati pripremljen, matcha čaj mora uvijek biti svježe pripremljen. On se, naime, pakira u vakuum doze koje se nakon prvog otvaranja pohranjuju u hladnjak ili zamrzivač kako se svježina i dragocjeni sastojci ne bi izgubili.

Originalna matcha proizvodi se isključivo u Japanu, u poznatim pokrajinama Nishio i Uji (nedaleko Kyota). Otac matche je Sen no Rikyu, veliki japanski majstor čaja koji je u svojim pričama opisao kako se matcha priprema i ispija.

Matcha čajMatcha je visoko cijenjeni čaj kojemu je i cijena nešto veća. U našoj “kućici” jedna doza košta 150 kn.

Priprema matche je slijedeća: 1-2 grama praha matche se stavi u matcha šalicu te se prelije vodom od 60 stupnjeva. Čaj se miješa bambusovom metlicom (Cha-sen) dok se ne napravi pjena. Što je čvršća pjena, to je bolji čaj. Matcha se u Japanu i Europi koristila i kao dodatak nekim jelima, primjerice sladoledu, čokoladi, mliječnim napitcima i kolačima.

Japanska poslovica kaže Čovjek koji u sebi nema čaja, nije u stanju razumjeti istinu i ljepotu.”

Tanja & Goran

 Prati nas na Viber Public Chatu!