Celer, često podcijenjen u modernoj kuhinji, zapravo je drevna ljekovita biljka čije su dobrobiti poznavali još stari Egipćani, Grci i Rimljani. Ova niskokalorična namirnica krije nevjerojatnu riznicu vitamina, minerala i spojeva koji blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje.
Iako ga danas mnogi doživljavaju tek kao skromni dodatak juhama i varivima, celer je kroz povijest uživao status cijenjene ljekovite biljke. Drevne civilizacije, od Egipćana koji su ga koristili kao lijek do Grka i Rimljana, prepoznale su njegovu iznimnu moć. Njegova tajna leži u jedinstvenom nutritivnom sastavu. Iako se sastoji od otprilike 95% vode i sadrži svega 16 kalorija na 100 grama, celer je prava riznica vitalnih nutrijenata. Obiluje dijetalnim vlaknima, ključnima za zdravu probavu, te vitaminima A, C, K i E, kao i vitaminima B skupine, uključujući esencijalnu folnu kiselinu (B9). Od minerala, ističu se kalij, natrij, kalcij, magnezij i fosfor, koji su neophodni za brojne tjelesne funkcije. Uz to, celer je prepun snažnih antioksidansa poput zeaksantina, luteina i beta-karotena, koji štite stanice od oštećenja.
Blagotvoran učinak na zdravlje krvnih žila
Jedna od najznačajnijih dobrobiti celera jest njegov blagotvoran učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Za to su zaslužni jedinstveni spojevi poznati kao ftalidi, koji djeluju na opuštanje mišića u stijenkama arterija. Opuštene i proširene krvne žile omogućuju lakši protok krvi, što izravno dovodi do snižavanja povišenog krvnog tlaka, jednog od vodećih faktora rizika za srčane bolesti. Učinak ftalida dodatno je potpomognut visokim udjelom kalija, minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i održavanju pravilnog srčanog ritma. Istraživanja su također pokazala da redovita konzumacija celera može pomoći u smanjenju razine “lošeg” LDL kolesterola u krvi, zahvaljujući vlaknima koja vežu masnoće i potiču njihovo izlučivanje iz organizma, čime se dodatno štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Zbog svoje niskokalorične prirode i bogatstva vlaknima, celer je idealan saveznik u procesu mršavljenja i održavanja zdrave tjelesne težine. Vlakna u celeru bubre u probavnom sustavu, stvarajući dugotrajan osjećaj sitosti i smanjujući potrebu za prejedanjem. Istovremeno, potiču rad crijeva, osiguravaju redovito pražnjenje i učinkovito sprječavaju zatvor. Pravilna probava ključna je ne samo za gubitak kilograma, već i za opće zdravlje, jer omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari i eliminaciju toksina iz tijela. Uključivanjem celera u prehranu, bilo kao grickalice, dodatka salatama ili sastojka u sokovima, osiguravate tijelu potrebne nutrijente bez unosa suvišnih kalorija.
Zahvaljujući optimalnom omjeru kalija i natrija, potiče proizvodnju urina i pomaže tijelu da se oslobodi viška vode i nakupljenih toksina. Ovo svojstvo čini ga iznimno korisnim kod problema s nadutošću i zadržavanjem tekućine.
Snažna protuupalna i antioksidativna svojstva čine celer moćnim oružjem u borbi protiv kroničnih upala, koje se smatraju korijenom mnogih modernih bolesti. Obiluje polisaharidima i flavonoidima, poput luteolina, koji imaju dokazano protuupalno djelovanje na staničnoj razini. Ovi spojevi pomažu u smirivanju upalnih procesa u tijelu, zbog čega se celer posebno preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Uz to, antioksidans kumarin štiti organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju stanice i DNK te pridonose procesu starenja i razvoju teških bolesti, uključujući i rak.
Detoksikacija organizma i zdravlje živčanog sustava
Celer je poznat i kao snažan prirodni diuretik. Zahvaljujući optimalnom omjeru kalija i natrija, potiče proizvodnju urina i pomaže tijelu da se oslobodi viška vode i nakupljenih toksina. Ovo svojstvo čini ga iznimno korisnim kod problema s nadutošću i zadržavanjem tekućine. Učinkovitim ispiranjem mokraćnog sustava, celer pomaže u prevenciji nastanka bubrežnih kamenaca i infekcija mokraćnih putova. Osim što čisti tijelo iznutra, celer blagotvorno djeluje i na živčani sustav. Minerali poput magnezija i kalcija imaju umirujući učinak, pomažući u smanjenju stresa i anksioznosti. Spoj luteolin dodatno štiti mozak, poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje.
Jačanje imuniteta i druge dobrobiti
Visok udio vitamina C čini celer odličnim saveznikom u jačanju imuniteta, posebice u sezoni prehlada i viroza. Redovita konzumacija može ublažiti simptome i skratiti trajanje bolesti. No, popis njegovih dobrobiti tu ne staje. Celer pomaže kod iskašljavanja gustog sekreta kod respiratornih infekcija, a može donijeti olakšanje i astmatičarima. Zbog svog lužnatog djelovanja, pomaže u održavanju zdrave kiselo-bazne ravnoteže u tijelu. Žvakanje sirovog celera potiče lučenje sline, što prirodno osvježava dah. Kroz povijest su mu se pripisivala i afrodizijačka svojstva te sposobnost usporavanja procesa starenja. Ipak, važno je napomenuti da trudnice ne bi smjele konzumirati celerov sok u velikim količinama jer može imati snažno abortivno djelovanje. Također, osobe s postojećim bubrežnim bolestima trebaju biti oprezne zbog sadržaja oksalata. Zbog moguće prisutnosti pesticida, preporučuje se temeljito pranje prije konzumacije.
( Ordinacija.hr )




