10 ideja za večere koje pomažu pri mršavljenju

skampi, umak paradajz, shutterstock

Donosimo deset slasnih jela koja pomažu pri gubitku težine, a lako ih je i skuhati.

1. Škampi, poriluk i tjestenina od špinata

Poriluk umiješan u ovu tjesteninu sadrži sumporni spoj, alicin koji kad ga tijelo probavi proizvodi sulfidnu kiselinu, a sulfidna kiselina direktno neutralizira sve prijeteće radikale koje je organizam stekao.

2. Škampi s rajčicom, maslinama i bosiljkom

Laganim plodovima mora valja pridonijeti dodatnim okusom i nutritivnom vrijednošću rajčice i maslina. Važno je znati da rajčica sadrži sva tri snažna antioksidansa: beta karoten, vitamin A i vitamin C. U kombinaciji s saznanjem da je istraživanje U.S. Department of Agriculturea kazuje da jedna trećina zemaljske populacije konzumira premalo vitamina C, a čak pola premalo vitamina A, ovakav obrok se zaista isplati.

3. Piletina, tikvice i pršut

Slanina je poznata po tome što svaki obrok može učiniti slasnijim. Iz tog je se razloga koristi kao prilog mnogim jelima. Ovaj jednostavan i zdrav obrok uključuje takozvanu 'otmjenu slaninu' - pršut. Osim pršuta, jelo će obogatiti i piletina svojom proteinskom vrijednošću.

4. Odrezak s prženim peršinom, rajčicama i mladim lukom 

Ponekad površni proteini i samo povrće ne mogu zadovoljiti ljudsku proždrljivost. Svima je s vremena na vrijeme potrebna obilna hrana, bogata masnoćom i proteinima poput odreska. Ovo jelo zasitit će bilo koga, a i pružiti osobi pristojnu količinu nutritivne vrijednosti putem priloženog povrća.

5. Ribarska juha

Ova juha temeljena na morskim plodovima savršena je u situacijama kada organizam zahtjeva laganu večeru. Iverak u ovoj juhi odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, a i pozitivno utječe na rad srca.

6. Pečeni bakalar s mladim lukom i krumpirom

Vrijeme pripreme ovog jela vrlo je kratko, a većina kuhanje odvija se unutar pećnice. Bakalar ovom jelu pridonosi omega-3 masnim kiselinama koje su poznate po tome što smanjuju razinu triglicerida.

7. Brokule i omlet od feta sira s tostom

Brokula je bogata vlaknima i sadrži samo 30 kalorija po komadu dok jaja organizmu pružaju idalnu količinu proteina, dajući osobi osjećaj zasićenosti i zadovoljstva.

8. Napitak od zelenog čaja

Obrok se može poslužiti i u obliku hladnog i osvježavajućeg napitka. Zeleni čaj pomiješan i raspršen unutar ovog napitka djeluje na metabolizam, proizvodnjom spoja pod imenom EGCG.

9. Smrznute kriške banane umočene u čokoladu

Ovaj desert može poslužiti kao slađa varijacija tradicionalnog obroka. Banane sadrže otporan škrob za kojeg se vjeruje da je zdrav ugljikohidrat koji pomaže tijelu sagorijevati kalorije. Čokolada, na drugu stranu, osim što pridonosi svojim okusom, ima i optimalnu količinu masti zdravih za srce.

10. Salata od tikvica i graška s bulgurom

Najbolji dio kuhanja ovog jela je što kipuća voda obavlja cijeli proces pa nije potrebno utrošiti puno energije na njegovu pripremu.

Foto: Shuttertsock

Tamara Markulin

 Prati nas na Viber Public Chatu!