3 pogreške koje uništavaju dijetu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

3 pogreške koje uništavaju dijetu

Imate plan, odgovarajuće namirnice u hladnjaku i želju da smršavite. Ipak, negdje na putu do cilja će vam se ispriječiti poneke kušnje. Obratite pažnju na greške zbog kojih često padate na “testu” dijete!

1. Nadoknada za ugljikohidrate

Vjerojatno vam je teško odreći se kruha, tjestenine, krumpira i ostalih nam milih ugljikohidrata. Kako vam u teškim trenutcima odricanja oko glave vjerojatno lete male krafnice, želju za ugljikohidratima odlučite nadoknađivati krivim proizvodima. Umjesto da odabere voćku ili povrće – vi navalite na špek ili neku masnu salamu. Uglavnom, uzalud vam trud s odricanjem od ugljikohidrata jer masnoća iz proteina će se također nataložiti na krivim mjestima. Zato umjesto peciva – jabuka!

k2. Dijetna hrana

Proizvodi na kojima piše “dijetni” su hrana koja će vam neće pomoći da smršavite. Često su napravljeni od raznih amino kiselina i obrađene soje te znaju poremetiti delikatnu hormonalnu strukturu u tijelu. Ako vidite naziv “dijetni“ na proizvodu – bježite od njega do prvog štanda s voćem, povrćem, piletinom i ostalom “pravom” hranom.

3. Voće i obrađeno voće

Prava marelica nije kalorijski isto što i sušena marelica. Njena sušena verzija je zaslađena te ne sadrži izvorne nutrijente iz ploda, što na kraju rezultira time da ako ste pojeli primjerice sušene smokve – skoro kao da ste strpali šaku bombona u usta i zadovoljno se smješkali. Voćni sokovi su također izrazito kalorični, zato ako vam se pije nešto voćno i zdravo iscijedite si naranču i limun i dodajte vodu, naravno ne i šećer.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo