Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako pokušavate smršavjeti, postoji napitak kojeg je bolje što češće izbjegavati

Ako ste na dijeti, važno je i što pijete, a ne samo što jedete.

Mnogi dan započinju s jednim napitkom koji može sabotirati vašu dijetu: kavom punom šećera.

Dijatetičarke Trista Best i Johna Burdeos za yahoo.com objasnile su što znači popiti kavu sa šećerom, aromatiziranim sirupima, slatkim vrhnjem i sličnim dodacima.

Best upozorava da je “jedna od najgorih navika u pijenju za one koji žele vitkije tijelo konzumiranje kave s visokim sadržajem šećera i masti”. Naravno, nije problem sama kava.

Kava može dovesti do debljanja prvenstveno zbog sastojaka koje koristite da je zasladite. Malo slatkoga s vremena na vrijeme nije veliki problem, ali ako svaki dan naručite isti napitak s visokim udjelom šećera iz kafića, to će se s vremenom stvoriti problem, objasnila je dijatetičarka i dodala:

“Dodavanjem visokokaloričnih i masnih zaslađivača ili vrhnja povećavate vjerojatnost da vaš uobičajeni napitak od kave bude krivac za vaše debljanje.”

Dijatetičarka Burdeos je objasnila da Američka udruga za srce ne preporučuje više od 36 g šećera (9 žličica) dnevno za muškarce i 24 grama šećera (6 žličica) dnevno za žene.

Srednja do velika kava s dodatkom šećera može sadržavati oko 15 do 20 grama šećera, upozorava.

Best kaže da je “crna kava najbolja za mršavljenje” i ističe da, u nekim slučajevima, “kofein može poboljšati napore u procesu mršavljenja”.

Ako stvarno ne možete podnijeti crnu kavu bez šećera, Burdeos savjetuje:

Preporučam da sami napravite kavu kod kuće gdje imate potpunu kontrolu nad sastojcima koje dodajete.

Imajte na umu da je uvijek najbolje koristiti prirodne zaslađivače.

Kako piti kavu?

Ako mislite da pijete previše kave, postoje koraci koji će vam pomoći da naviku dovedete u red…

1. KAVU NEMOJTE PITI ČIM SE PROBUDITE

Ponekad je pomisao na toplu šalicu kave dovoljan razlog da ustanete ujutro, ali ako ju pijete par minuta nakon što ste se probudili može doći do poremećaja prirodne razine energije u tijelu. Stručnjak za menadžment i ponašanje, Daniel Pink je pregledao znanstvene dokaze kako bi se uvidjelo kako to kava i vrijeme kada ju pijete može utjecati na produktivnost. Nakon pregleda studija je zaključio kako je kavu najbolje piti 60 – 90 minuta nakon buđenja a razlog je tak što kofein utječe na proizvodnju kortizola, hormona koji tijelu daje signal da se razbudi i odgovara na podražaje, a razine ovog hormona su na vrhuncu oko 8.30.

2. ISPROBAJTE “NAPPUCINO”

Kava ili kratki odmor su odlični načini da malo napunite baterije, ali ako ih kombinirate, radi se o jakom alatu koji će pojačati budnost. Studije iz Engleske i Japana su pokazale kako je ispijanje kave neposredno prije odmora (a spavate 20 minuta), odličan način da pojačate koncentraciju i fokus. Znanost iza ove informacije je jednostavna: san povećava razinu hormona koji potiče osjećaj umora u mozgu i tijelu. Kofein, kojemu je potrebno oko 20 minuta da djeluje, pomaže pri blokadi proizvodnje tog hormona pa ćete naravno automatski biti puno budniji kada se probudite.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo