Preteške osobe rjeđe jedu u odnosu na ljude koji nemaju problema s tjelesnom težinom. Unatoč toj činjenici, kada jedu unose puno više kalorija pa se zato debljaju.
Koliko puta ste vidjeli kolegicu na poslu da jede svaka dva-tri sata? Dok vam se to čini suludom navikom, znajte kako su veće šanse da ona ima normalnu težinu. Tako tvrde istraživači Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji koji su pratili 250 osoba kroz razdoblje od godinu dana i analizirali podatke iz dviju prethodnih studija o prehrambenim navikama ispitanika.
Ustanovili su kako preteške osobe jedu rjeđe nego osobe koje nemaju višak kilograma, no svejedno unose više kalorija. Ujedno su i neaktivne. S druge strane, osobe normalne težine, pa tako i one koje su uspjele smršavjeti i sačuvati svoju vitku liniju, jedu češće, tvrde istraživači u časopisu Journal of the American Dietetic Association.
Osobe koje su smršavjele prosječno su unosile 1800 kalorija svakog dana, u odnosu na osobe koje muči višak kilograma koje su konzumirale više od 2000 kalorija.
Voditeljica studije Jessica Bachman ima savjet za sve one koji žele smršavjeti i zadržati mukom stečene rezultate: držite glad pod kontrolom čestim grickanjem zdravih namirnica: “Ako jedete češće, nećete postati jako gladni. Ako čekate 10 sati od zadnjega jela, na kraju ćete pojesti više hrane”, objasnila je.
Držite apetit pod kontrolom – doručkujte!
K. Horvat