Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dijeta kod bolesti gušterače

Dijetna prehrana kod upale gušterače spada u vrlo strogi režim, s jedne strane zbog stanja u kojem se bolesnik nalazi i s druge strane zbog pripreme jela. Zato obično bolesnici u težem stanju idu u bolnicu, a tek onda na kućnu njegu sa strogim uputama o načinu pripreme hrane.

kDijetu i upute bolesnik dobiva od liječnika nakon izlaska iz bolnice. Najvažnije je u dijeti obratiti pažnju na količinu masnoće u dnevnoj prehrani. Masnoća ne smije prijeći 60 grama u svim obrocima.

Kad se odabiru masnoće, onda dolaze u obzir ulje, maslac i vrhnje sa što manje mliječne masnoće. Od mesa je dopuštena teletina, janjetina, živad, junetina i bijela riba, ali se prije pripreme trebaju odstraniti masni dijelovi.

Juhe od mesa se prije serviranja oberu, tj. ukloni se masnoća. Nadalje, u obzir dolaze sve vrste tjestenine, riža, krupica, obrano mlijeko i svježi sir, voće i voćni sokovi, razni slatkiši i sve vrste pudinga.

Sve se vrste namirnica pri pripremanju isključivo kuhaju ili pirjaju s dodatkom nemasne juhe. S obzirom na to da su bolesnici pod strogom kontrolom liječnika i da se dijeta nakon poboljšanja bolesti može proširiti, postepeno će jelovnik biti bogatiji u izboru namirnica, sastavu i kaloričnoj vrijednosti.

 

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra
za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu
prehrane, potražite savjet svog liječnika.


Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo