Kad se stolica zadržava u debelom crijevu više od 24 sata, smatra se da probava nije uredu. Ta pojava može, ali i ne mora izazvati smetnje. Ona se nerijetko javlja i kod zdravih ljudi.
Među uzroke se ubrajaju: neredovita konzumacija hrane, uzimanje suhe hrane, slab rad crijeva i odlaganje njihovog pražnjenja.
Razlikujemo dvije vrste opstipacije – prva zbog lijenosti crijeva (koja se javlja u starijoj dobi), druga zbog nepravilnog rada crijeva, pri čemu dolazi do zastoja sadržaja u crijevu. Bez uzimanja lijeka vrlo dobri rezultati mogu se postići pridržavanjem dijetalne prehrane.
- Dijeta kod lijenosti crijeva je po količini hrane obilna.
- Treba sadržavati dovoljno svih vrsta povrća, crnog kruha i jela od crnog brašna, sve vrste masnijeg mesa, sve vrste juha.
- Voće se uzima s korom, bilo svježe ili kuhano, u dnevnoj količini od najmanje 500 grama.
- Od tekućih napitaka treba izbjegavati samo čaj jer djeluje na zatvaranje stolice.
- Masnoće treba konzumirati u umjerenim količinama. Ako se radi o mršavim bolesnicima, onda masnoće u dijeti treba povisiti do količine koju bolesnik može podnijeti.
Dijeta kod nepravilnog rada crijeva je suprotna.
- Priprema se kašasto.
- Od namirnica treba odabrati lako probavljive, kao što su mlijeko i pasirani svježi sir, mljeveno meso svih vrsta, tjestenine i bijeli kruh, jaja, pasirano povrće.
- Masnoće umjerene – ulje i maslac.
I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje.
Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.
Ordinacija.hr