Dvodnevna detoksikacijska dijeta jabukama - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dvodnevna detoksikacijska dijeta jabukama

Vjerojatno ste čuli za mnoge detoksikacijske dijete i o nekima od njih smo mi pisali i ovdje, no još nismo spomenuli dvodnevnu dijetu jabukama.

Ona će vam pomoći da pročistite organizam, pripremite ga za dijetu, održavate trenutnu težinu ili pak joj pribjegnete kada pretjerate u kaloričnoj hrani.

Kako izgleda dvodnevna detoksikacijska dijeta s jabukama? Veoma je jednostavna – dva dana jedu se samo jabuke. Možete ih jesti koliko god želite, kada god želite i na koji god način želite – naravno sve dok se radi samo o jabukama (kompot, sok, naribane jabuke…), eventualno s malo cimeta, đumbira ili nekog drugog začina.

U ta dva dana smijete piti samo običnu vodu i nezaslađeni čaj ili kavu i obično se preporuča da to bude za vikend kada ste kod kuće i odmarate se jer proces detoksikacije može iziskivati puno energije.

Kako se pripremiti za ovakvo čišćenje organizma i što nakon njega?

Za proces detoksikacije možete se početi pripremati do tjedan dana ranije, no to nije nužno. Počnite s izbacivanjem šećera i gaziranih sokova iz prehrane te smanjite obroke. Jedna od stvari koje možete učiniti kako bi vam proces detoksikacije bio uspješniji je da – posljednja tri dana zadnji obrok zamijenite salatom od svježeg povrća ili voća.

Što i kako dalje nakon dvodnevne detoksikacijske dijete jabukama ovisi o vašim željama i ciljevima. Ako njome naprosto samo želite očistiti organizam kako biste održali trenutnu težinu – vratite se normalnoj prehrani te povremeno, primjerice svakih tjedan ili dva, ponovite proces čišćenja. Ako pak želite smršaviti – dijetu iskoristite kako biste očistili tijelo prije kretanja na zdraviji način prehrane. Dakle, nakon što prođu ta dva dana krenite dalje s planiranom zdravijom prehranom.

Zbog čega su jabuke dobre?

Jabuke se oduvijek povezuju sa zdravljem. Stara izreka kaže da će vas jabuka na dan držati podalje od liječnika. No, nedavna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno može pomoći u prevenciji raka dojke. Prema istraživanjima – antioksidativni učinak flavonoida u jabukama bio je zaslužan za usporavanje rasta adenokarcinoma kod štakora. Jabuke sadrže mnogo antioksidansa ili fitonutrijenata, uključujući kvercetin, katehin, florizin i klorogenske kiseline. Klorogenska kiselina može spriječiti oksidaciju LDL kolesterola koji pak može dovesti do ateroskleroze (sužavanje arterija zbog nakupina masnoća).

Jabuke tijelo opskrbljuju vitaminima – ona je bogat izvor vitamina E, a sadrži i biotin te folnu kiselinu – dva B-kompleks vitamina važna za proizvodnju energije, emocionalne ravnoteže i održavanje zdravog probavnog sustava. Jabuka je također izvor betakarotena (koje vaše tijelo može pretvoriti u vitamin A) i vitamina C, koji su i antioksidansi. One sadrže mnogo minerala, uključujući sumpor, kalij, jod, bor, magnezij i kalcij, pa čak i esencijalne aminokiseline u malim količinama.

Dobra vlakna

Jabuke sadrže celuloznu vrstu vlakana koja vežu vodu i povećavaju volumen stolice.

Ona također sadrži pektin koji pomaže tijelu izbaciti toksične spojeve i metale – kao što su živa, olovo, kadmij i aluminij koji ometaju pravilno funkcioniranje naših stanica i mogu uzrokovati smanjenje imunoloških funkcija, depresiju, gubitak pamćenja, “kvarenje” živčanog sustava…

Dianne Hyson, dr.med. dijetetičar na Sveučilištu u Kaliforniji, kaže: “Kombinacija prehrambenih komponenti u jabukama pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca i nekih drugih vrsta raka, pomažu održavanju zdravlja pluća i drugih dijelova tijela.”

Detoksikacija voćem nije za svakoga

Jabuke imaju manje šećera od većine voća, no uzimate li samo voće mogli biste imati problema ako vam tijelo ne uspostavlja baš najbolje ravnotežu šećera u krvi, odnosno ako ste dijabetičar ili ako patite od gljivičnih infekcija u crijevima (kandida, Candida albicans) ili neke druge ozbiljne bolesti. Ova detoksikacija se ne preporuča niti ako ste trudni ili dojite.

Kombinacija jabuke s cimetom će pomoći da vam stanice postanu osjetljivije na inzulin koji regulira šećer u probavi pa tako nećete imati problema sa stabilizacijom šećera u krvi. Ako već imate ove probleme kao zamjena za jabuke mogu vam poslužiti krastavci, zelena salata, celer ili rajčice.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše
zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo