Jednostavan trik za unos manje kalorija - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jednostavan trik za unos manje kalorija

Polagano žvakanje hrane, za koje nutricionisti ističu kako je jedino ispravno, pomaže našoj probavi, ali i struku!

Koliko su vas puta roditelji upozoravali kako ne smijete cijeli obrok strpati u sebe u roku jedne minute? I, budite iskreni, koliko se vi tog naputka držite danas u odrasloj dobi?

Polagano žvakanje hrane, za koje nutricionisti ističu kako je jedino ispravno, pomaže našoj probavi, ali i struku! Naime, polagano žvakanje hrane daje našem mozgu dovoljno vremena da shvati kada smo pojeli dovoljno hrane i kada smo siti. U pravilu, taj signal dolazi znatno kasnije nego što osjetimo punoću želuca i redovito rezultira bolovima u trbuhu. S vremenom, također rezultira nakupljanjem suvišne težine.

Mnoga su istraživanja dokazala ovu tvrdnju, od kojih je najnovije ono stručnjaka Teksaškog kršćanskog sveučilišta. Američki su istraživači ustanovili kako polagano žvakanje i manji zalogaji doprinose tome da se osjećamo sitima sat vremena nakon obroka, dok brzo žvakanje i veliki zalogaji gotovo uvijek rezultiraju glađu sat vremena poslije.

Jednako tako, ispitanici koji su polakše žvakali pili su više vode, što je olakšalo da se brže osjećaju sitima. Na kraju, oni su konzumirali 88 kalorija manje nego “brži jedači”.

“Usporavanje brzine žvakanja ,ože pomoći smanjiti unos energije i zatomiti glad, pa čak i povećati uživanje u obroku”, savjetovala je Meena Shah, voditeljica studije objavljene u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo