Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako lako smršavjeti uz jednu jutarnju naviku?

Na koji se način budite? Je li to uz glasan zvuk budilice, koji ušutkate gumbom “snooze” ili prodiranjem svjetlosti kroz prozor?

Ako muku mučite s mršavljenjem i želite svaku pomoć koju možete dobiti, probajte odmah nakon buđenja provesti nešto vremena na otvorenom i uživati u suncu. Na taj ćete način smršavjeti, sugerira najnovije američko istraživanje.

Stručnjaci Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta Northwestern zatražili su 54 ispitanika, prosječno stara 30 godina, da nose monitor oko zapešća koji je mjerio njihovu izloženost jutarnjim zrakama sunca. Jednako tako, ispitanici su vodili dnevnik prehrane sedam dana za redom, u koji su bilježili koliko su kalorija taj dan konzumirali. Ustanovljeno je kako su osobe koje su provodile više vremena na jutarnjem suncu imale niži indeks tjelesne mase, neovisno o razini svoje aktivnosti tijekom dana, dobi ili kalorijskom unosu.

Stručnjaci tvrde kako je izlaganje ranojutarnjem suncu, za razlike onom kasnije po danu, impuls s kojim se naš unutarnji bioritam sinkronizira. To olakšava stvaranje rutine spavanja, što pomaže učinkovitijem funkcioniranju metabolizma. Naravno, što je metabolizam brži, to i lakše gubimo suvišne kilograme. Kao drugi razlog, istraživači navode kvalitetu jutarnje svjetlosti: ona je jača nego popodnevno svjetlo jer sadrži više plave svjetlosti. Upravo ove plave zrake imaju najjači utjecaj na naš bioritam.

Studija je objavljena u časopisu PLOS ONE.

Koliko je vremena potrebno? Probajte svoju jutarnju kavu popiti na balkon ili terasi: dovoljno je 20 do 30 minuta sunčevih zraka između 8 sati ujutro i podneva. Najbolje od svega: taman je toliko vremena dovoljno da bi naše tijelo sintetiziralo vitamin D iz sunčevih zraka!

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo