Ključ uspjeha za postizanje i trajno održavanje zdrave tjelesne težine leži u trajnoj promjeni životnih navika, tvrde prof.dr.sc. Hazim Mulić, specijalist neuropsihijatrije i nutricionistkinja te wellness terapeutkinja Alma Letić u knjizi “Držim dijetu a ne mršavim. Zašto?”.
Donosimo vam njihove savjete kako možete postići uži struk, poboljšati svoje zdravlje i zadržati zavidnu liniju malim promjenama.
1. Jedite pet-šest malih obroka dnevno! Rasporedite svoje dnevne kalorijske potrebe u više manjih obroka, a odbacite naviku uzimanja samo jednog do dva obilna obroka.
2. Ne zaboravite doručak. Pojedite prvi obrok unutar jednog sata nakon ustajanja. To će pokrenuti metabolizam i osigurati potrebnu energiju za početak dana.
5 ideja što pojesti za fini doručak
3. Započnite dan svježim voćem ili tekućinom (nezaslađeni voćni sokovi ili topla limunada). Vaš organizam se ujutro oslobađa nusproizvoda metabolizma nakupljenih tijekom noći. Ovo će pospješiti “jutarnje čišćenje”.
4. Zadnji dnevni obrok uzmite tri do četiri sata prije spavanja kako biste manje opteretili organizam tijekom noći i osigurali zdraviji i kvalitetniji san.
5. Pijte dovoljno tekućine (30 ml po kilogramu tjelesne težine ili podijelite tjelesnu težinu s osam i dobit ćete dnevno potrebni broj čaša tekućine).
6. Spavajte dovoljno. Nedostatak sna utječe na hormone koji povećavaju apetit.
Kod kuće
1. Jedite uvijek na jednom mjestu i ne grickajte hranu u drugim sobama.
2. Ne radite druge stvari dok jedete (npr. ne čitajte i ne gledajte televiziju).
3. Ne miješajte osjećaj gladi s osjećajem žeđi, umorom ili dosadom (popijte čašu vode, odspavajte, telefonirajte ili izađite iz kuće u kratku šetnju).
4. Ne idite u kupovinu namirnica gladni. Radije obavite nabavu poslije obroka. Imat ćete manju potrebu za kupovinom visokokaloričnih namirnica, a hodanjem ćete utrošiti nešto kalorija od prethodnog obroka i pospješiti probavu.
5. Ponesite marendu na posao. Time ćete izbjeći kupovinu visokokaloričnih, a pri tome prehrambeno manje vrijednih jela.
6. Slastice i kolače pripremajte za posebne prilike. Nastojite da vam pravljenje kolača ne bude hobi.
U restoranu
1. Ako ste pozvani u restoran, pojedite “mali zalogaj” kod kuće. Tako ćete naručiti i pojesti manje u restoranu.
2. Podijelite desert
3. Izaberite s jelovnika jela pripremljena na lešo, na žaru ili kuhana. Izbjegavajte pržena i pohana jela i teške umake.
4. Ne služite se kruhom i maslacem dok čekate glavni obrok.
5. Izbjegavajte “topli buffet”. Takva jela su u pravilu više kalorična jer povećan sadržaj masti u njima služi i kao konzervans, da hrana može duže održati svježinu.
Zdravim načinom prehrane i izborom cjelovitih, nutritivno bogatih namirnica možete izgubiti suvišne kilograme, uspješno trajno održati stečenu težinu, spriječiti nastanak mnogih kroničnih oboljenja, ojačati imunitet, usporiti procese starenja i odumiranje stanica, osjećati se vitalno i imati više energije. Jednom riječju, unaprijediti kvalitetu života. Isplati se, zar ne?
K.H.