Kako se ne udebljati tijekom blagdana? Moguće je ako pratite ove jednostavne savjete - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako se ne udebljati tijekom blagdana? Moguće je ako pratite ove jednostavne savjete

Shutterstock

Blagdani su vrijeme kada volimo previše pojesti i zamijeniti vježbanje sjedenjem na kauču, a posljedica toga može biti nakupljanje kilograma.

No nije sve tako crno i “zapisano u kamenu”, možete uživati u blagdanima bez da ugrozite sve na čemu ste radili cijelu godinu. Donosimo zanimljive ideje kako i dalje gubiti kilograme kroz post, aktivnost i izbjegavanje privlačnih namirnica. 

Blagdanski post 

Jedan od jednostavnih načina za gubitak kilograma je upravo putem posta, a post znači da ćete ograničiti vrijeme za jelo, a on će vam pomoći da se kalorije brže tope. Kako dugi post i nije posebno jednostavan tijekom blagdana, ali može dobro doći kada oni prođu, najbolja bi odluka bila povremeni post.  16/8 metoda je dosta intenzivna, a uključuje post svaki dan od 14-16 sati, a prostor kada jedete se treba ograničavati na 8-10 sati. U tom razdoblju možete pojesti dva, tri ili više obroka.

Ova metoda može biti vrlo jednostavna ako se gleda tako da ne jedete ništa nakon večere i preskočite doručak. Može vam poslužiti jer sami možete odrediti kada ćete jesti a kada postiti. Jedan od načina kako ga koristiti tijekom blagdana a bez grižnje savjesti da ne postite kada je vrijeme ručka ili večere već ga pomaknete drugi dan za dva sata. 

Vježbajte iako vam to nije bio plan  

Previše hrane i manjak aktivnosti između Božića i Nove godine može ozbiljno otjecati na nakupljanje kilograma, ali vas i izbaciti iz rutine vježbanja. Trebali biste napraviti raspored i ipak se malo posvetiti vježbanju kako bi se lakše vratili u rutinu. Ako ne možete ići u teretanu tijelom blagdana uvijek možete biti aktivni u vlastitom domu. 

Biti fit i u blagdanskom raspoloženju za punim stolom? Moguće je…

Zima je idealno vrijeme za isprobati neke aktivnosti, možete šetati po svježem zraku prije ili nakon jela jer će ta aktivnost utjecati na snižavanje razine šećera u krvi. 
Klizanje je odlična aktivnost, a može vam donijeti i puno veselja ako povedete i obitelj. 

Izbjegavajte alkohol 

Blagdani obično uključuju i koju čašu alkoholnog pića, ali ako znamo da je preporuka jedna čaša u danu za žene i dvoje za muškarce, trebalo bi pripaziti na to koliko alkohola konzumirate. Prema istraživanjima oko 61 posto osoba pretjeruje u alkoholu u ovom periodu, što nije tako teško napraviti kada moramo biti prisutni na toliko događanja. 
No kako čete i kod kuće vjerojatno imati više prilike za natočiti koje piće sebi i susjedima, bilo bi dobro da odredite ujutro koliko smijete popiti i isto tako provjerite koja je količina alkohola u nekom piću.

Postoje li “savršene vježbe”? Trener izdvaja tri najbolje, a mogu ih izvoditi svi

Zgodna je ideja da između slavlja očistite organizam i nekoliko dana ne pijete ništa, što ne znači da sve to trebate nadoknaditi za par dana. Pretjerivati ne treba niti u gaziranim slatkim napicima jer će sigurno ugroziti vašu dijetu, pa je najbolje držati se vode ili soka od svježeg voća. Ako baš ne možete bez čaše vina, pametno je nakon svake čaše popiti čašu vode, a tako će vam želudac biti pun i nećete pretjerivati u jelu. Iako je Božić sinonim za ponekad pretjerano uživanje u jelu i piću, budite umjereni kako biste u novu godinu ušli zdravi i sretni. 

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo