Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koje namirnice izazivaju nadutost?

Pojedete li cijelu pizzu za ručak, to sigurno neće koristiti izgledu vašeg trbuha. No, nova istraživanja kažu da će rezultat biti isti jedete li previše brokule.

Pojedine namirnice uzrokuju “nadutost”, stanje zbog kojega ćete se osjećati “veće”, a tako ćete i izgledati. Nažalost… izjavila je to Stephanie Middleberg, voditelj i osnivač istimenog centra za nutricionizam u New Yorku.

Kupusnjače

Brokule, kelj, cvjetača i kelj pupčar su namirnice koje možete slobodno jesti u neograničenim količinima ako vam nije bitno kako vam trbuh izgleda nakon obroka. Zašto je tako? Zato što ove namirnice sadrže velik broj vlakana koja, konzumirana u umjerenim količinama ne uzrokuju tegobe, no pretjerivanje uzrokuju nadutost. Svakako biste trebali uživati u malim porcijama jer su ove namirnice prije svega zdrave!

Pržene slane grickalice

Sve što možete kupiti u vrećici, konzervi ili kutiji, vjerojatno je prepuno soli, što će uzrokovati zadržavanje vode u organizmu i tako dovesti do nadutosti trbuha. Ove namirnice su idealne za – izbjegavanje! Osim trenutnog zadovoljstva, ne nude ništa drugo.

Gazirana pića

Ti mjehurići u napitcima su tako osvježavajući, zar ne? No, kada ih gutate ustvari gutate zrak, koji pronađe put do vašeg trbuha i uzrokuju da on izgleda kao vrh muffina.

Umjetna sladila i dijetna hrana

Generalno gledajući, vaše se tijelo ne slaže s tim da u njega unosite “lažne” proizvode, a spomenuti su među onima koji će sigurno uzrokovati napuhanost. Ugodite si “pravim” stvarima, ali u umjerenim količinama.

Kako biste reducirali unos hrane bez osjećaja da ste zakinuti, a i bez neželjenih rezultata, nastojte duže žvakati zalogaje i usporiti njihov unos.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo